Wetgeving

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland. De reiziger moet er zich van bewust zijn dat vergrijpen, die in Westerse landen relatief licht bestraft worden, in Thailand zeer zwaar kunnen worden vervolgd, ook met een verbod om het land te verlaten in afwachting van een proces.

Wettig verblijf

De uiterste verblijfsdatum wordt met een stempel in het paspoort aangebracht. Langer blijven dan die datum zonder geldig document/ visum/ extensie, is een strafbaar feit volgens het Thaise Vreemdelingenrecht. U riskeert in dit geval een boete van ฿ 500 per dag ‘overstay’, tot een maximum van ฿ 20.000 en eventueel in administratieve hechtenis te worden geplaatst en zelf de kosten te moeten dragen van repatriëring. In geval van ‘overstay’ van meer dan 42 dagen, wordt de buitenlander in alle gevallen aangehouden en uit het land gezet.

Ban

Recent is er een ban (verbod op terugkeer) van 5 jaar voor wie gesnapt wordt voor overstay van minder dan een jaar en een ban van 10 jaar voor wie gesnapt wordt bij overstay van langer dan een jaar. Er is een aparte regeling voor wie zich aangeeft, doch telkens met verbanning tot gevolg.

Drugs

Op het bezit of gebruik van drugs, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, staan zeer strenge straffen (50 jaar of levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf). Reizigers maken best zelf hun koffers en houden ze tijdens de reis nauwlettend in het oog. Elke poging drugs het land in of uit te smokkelen (via de grensposten of luchthavens) wordt, ongeacht om welke drugs het gaat en ongeacht de hoeveelheid, door de Thaise autoriteiten beschouwd als drugshandel. Let op voor medicatie dat als drugs kan beschouwt worden.

Diefstal

Winkeldiefstal kan met zes maand tot een jaar effectieve hechtenis bestraft worden. Om alle verwarring te vermijden gelieve u ervan te vergewissen het ontvangstbewijs van uw aankopen op zak te hebben bij het verlaten van de winkel, vooral bij aankopen in de luchthaven. De winkels in de luchthaven worden permanent beveiligd met bewakingscamera¿s.

Seksualiteit

Het organiseren en bedrijven van prostitutie is strafbaar in Thailand, ook al lijkt de praktijk der prostitutiebuurten van Bangkok, Pattaya en Phuket dit tegen te spreken. Deze milieus kennen ook de typische risico’s qua gezondheid (HIV/AIDS, SOA’s), bedrog, diefstal, etc.

Fotografie

Geen militaire installaties fotograferen, en respect betonen tegenover de gefotografeerde persoon.

Zeden en gewoonten

Reizigers wordt aangeraden de plaatselijke tradities, gebruiken en gevoelens te respecteren, bijzonder ten aanzien van boeddhistische monniken. Voor vrouwen is het verboden monniken aan te raken. De Thaise bevolking neemt een zeer strikt respect in acht voor de Thaise Koninklijke familie, elke relativerende opmerking of geste kan als zeer beledigend ervaren worden. Het Thaise Volkslied wordt dagelijks in publieke plaatsen (ook in de bioscoop) uitgezonden, en men toont respect door recht te staan. Er bestaat strenge wetgeving die majesteitsschennis beteugelt en een aantal buitenlanders werden onlangs tot zware celstraffen veroordeeld wegens beledigingen van de koninklijke familie.

Kleding

Door zijn kledij toont men respect. Daarom gelden er bij boeddhistische tempels en koninklijke paleizen voorschriften zoals een verbod op shorts, blote armen, soms ook sandalen. In de regel gaat men een tempel of woning blootsvoets binnen.

Varia

Het voederen van olifanten op straat in Bangkok is door het stadsbestuur verboden en wordt bestraft met zware geldboeten.

Hits: 173