Valuta

De baht (Thai : บาท, teken : ฿; code : THB) is de munt van Thailand

Koop nooit baht’s in België je mag in principe geen baht invoeren en de wisselkoers is hier immens duur. Ook op de luchthaven bij aankomst is de wisselkoers niet gunstig, tenzij je u naar de benedenverdieping begeeft bij Super Rich.
Wissel bij voorkeur in een bankfiliaal of bij een wisselagent, aan de balie van je hotel zijn de koersen evenmin voordelig.

Geld wisselen

In Bangkok en de grotere steden kun je snel en gemakkelijk geld wisselen bij één van de vele banken en wisselkantoren. Het loont vaak om de koersen te vergelijken die de verschillende wisselkantoren hanteren, hierop kan je veel besparen. In kleinere plaatsen is wisselen iets moeilijker, maar meestal is er wel een bank of pinautomaat aanwezig. Banken zijn meestal geopend van 08:30 tot 15:30, sommige van 08:00 tot 20:00 als deze in warenhuizen zijn gevestigd. Wisselkantoren zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat dagelijks geopend.

Geld pinnen

Een makkelijke manier, doch niet de meest voordelige, om aan Thais geld te komen is het te pinnen. Je kunt dit al doen op het vliegveld en verder vind je vele pinautomaten (ATM’s) bij banken, warenhuizen of supermarkten of zelfs gewoon op de hoek van de straat. Als je geld pint wordt er een transactiebedrag, momenteel 200 baht, in rekening gebracht. Het is dus slim om wat grotere bedragen in één keer op te nemen.
Let op: in Thailand komt eerst het geld uit de automaat, daarna pas je bankkaart (bankpas). Verblijf je voor een langere periode in Thailand, kan het handig zijn om een Thaise rekening te openen.

Afdingen

Bij toeristische winkels en marktkraampjes is het gebruikelijk om af te dingen. Bij andere winkels en warenhuizen wordt dit niet op prijs gesteld. Blijf bij het afdingen altijd vriendelijk en discreet en onthoud dat niet iedere Thai je probeert af te zetten. Als je in een Tuk-tuk of taxi zonder meter stapt, spreek dan altijd eerst een prijs van te voren af.

Koersen van bij de meest courante wisselkantoren en banken.

Hits: 229