Kunnen bitcoins concurreren met de euro?

U hebt de afgelopen jaren vast wel van bitcoins gehoord. Het elektronische betaalmiddel is een ware hype en een favoriet gespreksonderwerp onder economen. Het blijft echter de vraag of het futuristische alternatieve betaalmiddel een nuttige investering is. TopCompare.be neemt bitcoins onder de loep en kijkt of de gemiddelde Belg zich iets moet aantrekken van het fenomeen.

Hoe zijn bitcoins anders dan de gewone euro?
Bitcoins zijn een alternatief op andere valuta als de euro, dollar, yuan, etc. Het grote verschil is echter dat bitcoins volledig digitaal zijn en dus geen fysieke eigenschappen hebben, terwijl de euro ook verkrijgbaar is in de vorm van munten en biljetten. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 verkopers van goederen die bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Daarnaast is het systeem van de bitcoins geheel P2P (peer-to-peer). Dit houdt in dat betalingen met bitcoins zich afspelen tussen twee personen. Overheden of banken kunnen zich daarom niet met uw transacties bemoeien, wat uiteraard voordelen en nadelen met zich meebrengt. De ruil van bitcoins wordt anoniem geregistreerd in een openbaar register.

Er zijn verschillende manieren waarop bitcoins worden verkregen. Enerzijds worden de bitcoins als beloning uitgegeven aan gebruikers die meedoen aan competities waarbij bitcoins worden geregistreerd en verifieert. Het meedoen hieraan heet ‘mining’. Anderzijds is het uiteraard mogelijk de bitcoins te kopen met bekende valuta zoals de euro.

Waarom kiezen voor bitcoins
Bitcoins zijn bedoeld als gedecentraliseerde valuta. De macht ligt bij alle gebruikers in plaats van bij overheden en banken. Of u dit als voordeel ziet is erg afhankelijk van uw opvattingen. Bitcoins kunnen een ideaal betalingsmiddel zijn als u de euro en de Europese Centrale Bank niet vertrouwt. Daarnaast geniet u van meer privacy, want uw bitcoins zijn niet gebonden aan uw identiteit.

Wegens de decentralisatie is het ook mogelijk om razendsnel bitcoins naar de andere kant van de wereld te versturen. De kosten hiervoor zijn veel lager dan bij andere valuta, bijna gratis. Als u een bank gebruikt om grote bedragen te versturen naar de andere kant van de wereld, dan zal dit meestal langer duren en ook meer kosten met zich mee brengen.

De waarde van Bitcoins
Hoewel er soms negatief over de toekomst van bitcoins wordt gesproken, zijn er een heleboel positieve aspecten om onder de indruk van te zijn. Zo wordt het fenomeen van de bitcoin veelal als eendagsvlieg afgedaan, maar we spreken hier nu toch al enkele jaren over en het gebruik neemt alleen maar toe, dus die opvatting is niet erg accuraat gebleken.

Verder werd er gedacht dat de waarde van bitcoins kort zou stijgen en vervolgens keihard neerstorten. Het klopt dat de bitcoins meerdere malen flink in waarde zijn gedaald, maar op de lange termijn is dat niet het geval. De digitale munteenheid begon met nagenoeg geen enkele waarde. Na twee jaar tijd hadden de bitcoins in 2011 de waarde van ongeveer een halve euro, toentertijd de waarde van een dollar. In 2013 steeg de waarde boven 1.000 dollar. Daarna bleef de waarde enkele jaren onder de 1.000 dollar, maar inmiddels ligt de waarde alweer heel wat hoger. (+/- $ 6.600 op vandaag)

Waarom de euro blijven gebruiken
De voordelen van bitcoins kunt u ook zien als nadelen. De euro heeft vele reguleringen die alle gerelateerde processen een beetje vertragen en ook geld kosten. In ruil daarvoor is de euro vele malen stabieler dan bitcoins. U geniet verder meer veiligheid en betrouwbaarheid. Als u wordt bedrogen, heeft u betere middelen om uw geld terug te krijgen. Met bitcoins hebt u in het algemeen minder beveiliging, al wordt er constant gewerkt aan nieuwe en betere vormen om transacties omkeerbaar te maken.

Helaas is er ook het probleem van hackers. Er zijn gigantische bitcoin hacks uitgevoerd waarbij miljoenen euro’s zijn gestolen. Dit maakt de veiligheid van een volledig digitale en anonieme valuta twijfelachtig. Als u liever veilig aankopen doet, kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor een kredietkaart. Er bestaan meerdere varianten met aankoopbeveiliging en andere vormen van bescherming zodat u met zekerheid uw geld kunt besteden.

De snelle schommelingen van de waarde maken bitcoins vooral interessant voor bellegers en voorlopig minder interessant als betaalmiddel voor consumenten. Als u producten wilt kopen is het comfortabel te weten dat uw munt een stabiele koopkracht heeft. Bitcoins kunt u een beetje vergelijken met een gokkast. U maakt veel winst of veel verlies. Voor belangrijke zaken zoals uw onderkomen, levensmiddelen, studie of pensioen is het niet zo slim om af te hangen van het succes van Bitcoins.

Veelbelovend en onvoorspelbaar
Wegens de grote groei van bitcoins is het onverstandig om de digitale munteenheid te onderschatten. Er is ontzettend veel potentie en over een langere periode gezien hebben de bitcoins een succesvolle groei gekend. Ook worden ontelbare toepassingen bestudeerd van de onderliggende blockchain technologie. Maar momenteel kunnen bitcoins het niet opnemen tegen de euro als betaalmiddel en valuta voor gewone consumenten, maar het is niet ondenkbaar dat de bitcoin een formidabele concurrent kan worden in de nabije toekomst. Het kan echter nog ruim een decennia duren totdat we meer zekerheid hebben over de bruikbaarheid en stabiliteit van deze of andere digitale valuta.

Artikel verschenen in TopCompare, klik op foto’s voor meer informatie.

Hits: 298

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =