Kunnen bitcoins concurreren met de euro?

U hebt de afgelopen jaren vast wel van bitcoins gehoord. Het elektronische betaalmiddel is een ware hype en een favoriet gespreksonderwerp onder economen. Het blijft echter de vraag of het futuristische alternatieve betaalmiddel een nuttige investering is. TopCompare.be neemt bitcoins onder de loep en kijkt of de gemiddelde Belg zich iets moet aantrekken van het fenomeen.

Hoe zijn bitcoins anders dan de gewone euro?
Bitcoins zijn een alternatief op andere valuta als de euro, dollar, yuan, etc. Het grote verschil is echter dat bitcoins volledig digitaal zijn en dus geen fysieke eigenschappen hebben, terwijl de euro ook verkrijgbaar is in de vorm van munten en biljetten. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 verkopers van goederen die bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Daarnaast is het systeem van de bitcoins geheel P2P (peer-to-peer). Dit houdt in dat betalingen met bitcoins zich afspelen tussen twee personen. Overheden of banken kunnen zich daarom niet met uw transacties bemoeien, wat uiteraard voordelen en nadelen met zich meebrengt. De ruil van bitcoins wordt anoniem geregistreerd in een openbaar register.

Er zijn verschillende manieren waarop bitcoins worden verkregen. Enerzijds worden de bitcoins als beloning uitgegeven aan gebruikers die meedoen aan competities waarbij bitcoins worden geregistreerd en verifieert. Het meedoen hieraan heet ‘mining’. Anderzijds is het uiteraard mogelijk de bitcoins te kopen met bekende valuta zoals de euro.

Waarom kiezen voor bitcoins
Bitcoins zijn bedoeld als gedecentraliseerde valuta. De macht ligt bij alle gebruikers in plaats van bij overheden en banken. Of u dit als voordeel ziet is erg afhankelijk van uw opvattingen. Bitcoins kunnen een ideaal betalingsmiddel zijn als u de euro en de Europese Centrale Bank niet vertrouwt. Daarnaast geniet u van meer privacy, want uw bitcoins zijn niet gebonden aan uw identiteit.

Wegens de decentralisatie is het ook mogelijk om razendsnel bitcoins naar de andere kant van de wereld te versturen. De kosten hiervoor zijn veel lager dan bij andere valuta, bijna gratis. Als u een bank gebruikt om grote bedragen te versturen naar de andere kant van de wereld, dan zal dit meestal langer duren en ook meer kosten met zich mee brengen.

De waarde van Bitcoins
Hoewel er soms negatief over de toekomst van bitcoins wordt gesproken, zijn er een heleboel positieve aspecten om onder de indruk van te zijn. Zo wordt het fenomeen van de bitcoin veelal als eendagsvlieg afgedaan, maar we spreken hier nu toch al enkele jaren over en het gebruik neemt alleen maar toe, dus die opvatting is niet erg accuraat gebleken.

Verder werd er gedacht dat de waarde van bitcoins kort zou stijgen en vervolgens keihard neerstorten. Het klopt dat de bitcoins meerdere malen flink in waarde zijn gedaald, maar op de lange termijn is dat niet het geval. De digitale munteenheid begon met nagenoeg geen enkele waarde. Na twee jaar tijd hadden de bitcoins in 2011 de waarde van ongeveer een halve euro, toentertijd de waarde van een dollar. In 2013 steeg de waarde boven 1.000 dollar. Daarna bleef de waarde enkele jaren onder de 1.000 dollar, maar inmiddels ligt de waarde alweer heel wat hoger. (+/- $ 6.600 op vandaag)

Waarom de euro blijven gebruiken
De voordelen van bitcoins kunt u ook zien als nadelen. De euro heeft vele reguleringen die alle gerelateerde processen een beetje vertragen en ook geld kosten. In ruil daarvoor is de euro vele malen stabieler dan bitcoins. U geniet verder meer veiligheid en betrouwbaarheid. Als u wordt bedrogen, heeft u betere middelen om uw geld terug te krijgen. Met bitcoins hebt u in het algemeen minder beveiliging, al wordt er constant gewerkt aan nieuwe en betere vormen om transacties omkeerbaar te maken.

Helaas is er ook het probleem van hackers. Er zijn gigantische bitcoin hacks uitgevoerd waarbij miljoenen euro’s zijn gestolen. Dit maakt de veiligheid van een volledig digitale en anonieme valuta twijfelachtig. Als u liever veilig aankopen doet, kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor een kredietkaart. Er bestaan meerdere varianten met aankoopbeveiliging en andere vormen van bescherming zodat u met zekerheid uw geld kunt besteden.

De snelle schommelingen van de waarde maken bitcoins vooral interessant voor bellegers en voorlopig minder interessant als betaalmiddel voor consumenten. Als u producten wilt kopen is het comfortabel te weten dat uw munt een stabiele koopkracht heeft. Bitcoins kunt u een beetje vergelijken met een gokkast. U maakt veel winst of veel verlies. Voor belangrijke zaken zoals uw onderkomen, levensmiddelen, studie of pensioen is het niet zo slim om af te hangen van het succes van Bitcoins.

Veelbelovend en onvoorspelbaar
Wegens de grote groei van bitcoins is het onverstandig om de digitale munteenheid te onderschatten. Er is ontzettend veel potentie en over een langere periode gezien hebben de bitcoins een succesvolle groei gekend. Ook worden ontelbare toepassingen bestudeerd van de onderliggende blockchain technologie. Maar momenteel kunnen bitcoins het niet opnemen tegen de euro als betaalmiddel en valuta voor gewone consumenten, maar het is niet ondenkbaar dat de bitcoin een formidabele concurrent kan worden in de nabije toekomst. Het kan echter nog ruim een decennia duren totdat we meer zekerheid hebben over de bruikbaarheid en stabiliteit van deze of andere digitale valuta.

Artikel verschenen in TopCompare, klik op foto’s voor meer informatie.

Hits: 297

Culturele shock

Wat is een cultuurshock?

Na verloop van tijd, worden verschillen tussen de oude en de nieuwe cultuur duidelijk en kunnen ze angst veroorzaken. Opwinding kan uiteindelijk plaatsmaken voor onaangename gevoelens van frustratie en woede als men ongunstige gebeurtenissen blijft ervaren die als vreemd en beledigend voor iemands culturele houding kunnen worden ervaren. Taalbarrières, duidelijke verschillen in openbare hygiëne, verkeersveiligheid, voedsel toegankelijkheid en kwaliteit kunnen het gevoel van ontkoppeling van de omgeving vergroten.  Gevoelens van stress en onbehagen die ontstaan als men in een andere cultuur moet functioneren. De onderliggende oorzaak is het gegeven dat eigen normen, waarden en gedragingen ineens minder vanzelfsprekend lijken te zijn dan men altijd had aangenomen.

“A culture shock is the personal disorientation a person may feel when experiencing an unfamiliar way of life due to immigration or a visit to a new country, a move between social environments, or simply travel to another type of life”.

Hoewel het verkassen naar een andere omgeving speciale druk uitoefent op communicatievaardigheden, zijn er praktische problemen om te overwinnen, zoals circadiane ritmestoornis die vaak leidt tot slapeloosheid en slaperigheid bij daglicht; aanpassing van darmflora aan verschillende bacterie niveaus en -concentraties in voedsel en water; problemen bij het zoeken naar behandeling voor ziekte, omdat geneesmiddelen verschillende namen kunnen hebben van land tot land en dezelfde actieve ingrediënten misschien moeilijk te herkennen zijn.

Toch is de belangrijkste verandering in de periode communicatie: mensen die zich aanpassen aan een nieuwe cultuur voelen zich vaak eenzaam en hebben heimwee omdat ze nog niet gewend zijn aan de nieuwe omgeving en mensen ontmoeten met wie ze niet elke dag vertrouwd zijn. De taalbarrière kan een belangrijk obstakel vormen bij het creëren van nieuwe relaties: speciale aandacht moet worden besteed aan de cultuurspecifieke lichaamstaal, taalkundige misstap, gesprekstoon, taalnuances en gebruiken.

Wat kun je doen tegen een culture shock?

Je kan eigenlijk allerlei dingen doen tegen een culture shock of van te voren dingen ondernemen om de kans op een cultuurshock te verkleinen. Als je meer van je bestemming af weet, ben je ook op meer dingen voorbereid en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Lees je daarom in van te voren en zoek voldoende informatie op over je bestemming. Je weet dan meer over lokale gebruiken, hoe je je het beste kan gedragen, wat lekker eten is en waar je leuke buurten vindt.

Maak gebruik van fora waar gelijkgezinden informatie delen en je terecht kan met je acute vragen.

Hits: 133

Moederdag vieren in Thailand

ดอกม

Moederdagvieringen

In Thailand wordt 12 augustus gevierd als de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Sirikit en dompelt de natie zich onder in feesten. Omdat de koningin ook wordt beschouwd als moeder voor alle Thaise mensen, wordt deze dag ook gevierd als ‘moederdag’. Het is sinds 1976 dat de vieringen voor koningin en moeder elk jaar worden gehouden zonder op te houden. Thaise mensen herdenken deze dag unaniem vanwege de welwillendheid van de koningin jegens behoeftigen en armen in de natie. De koningin heeft de harten van de Thaise bevolking veroverd door haar toewijding aan welzijn van haar mensen.

‘Moeder’, ‘Maa’, ‘Mae’ (แม่), de woorden kunnen in verschillende talen verschillen, maar betekent overal hetzelfde: onvoorwaardelijke zorg, liefde, zorgzaamheid en opoffering. De plek die een moeder in het hart van het kind vasthoudt is overal ter wereld hetzelfde. Het eerste woord dat een kind leert spreken is moeder, of men nu gelukkig of verdrietig is, zij is de eerste die alles weet! Voor een kind blijft haar moeder altijd het middelpunt van de aandacht. Ze schijnt als een leidende ster, wiens pad het kind volgt. In elk land en in elke cultuur worden moeders gerespecteerd vanwege hun onzelfzuchtige toewijding ten opzichte van het kind. Mother’s day is de dag om haar onvoorwaardelijke liefde, steun en de inspanningen bij het opvoeden van haar kind te erkennen. Deze dag wordt over de hele wereld gevierd op verschillende data. In de meeste landen wordt deze dag gevierd op de tweede zondag van de maand mei. Er zijn echter landen zoals Thailand, waar moederdag wordt gevierd op twaalf augustus van elk jaar.

Eerbetoon aan de moeder van alle Thai

Op de dag, vroeg in de ochtend verzamelen regeringsfunctionarissen, koninklijk leger, studenten, leraren rond de hoge torenklok. Ze vormen een processie en lopen naar het paleis van de koning. Op weg naar het paleis speelt de muziekgroep populaire muziekstukken. Na aankomst in het paleis van de koning presenteert de stoet bloemen aan de vertegenwoordiger van  HM de koningin. Het wordt gevolgd door het nummer ” Mother of Kingdom “, waarin zowel koningin als koning worden geprezen. Tijdens de avondceremonie in de tuin van de koningin staken overheidsfunctionarissen kaarsen aan. Op deze manier betalen ze respect voor de koningin en betalen ze voor haar lange leven.

Alle moeders worden in de bloemetjes gezet

Niet alleen beperkt tot verjaardagsviering van de koningin, Thaise mensen nemen deze dag ook als een gelegenheid om hun lieve moeder te bedanken voor haar onvoorwaardelijke liefde. Moederdag ochtend in Thailand begint met het geven van aalmoezen aan de monniken. Volgens de Thaise traditie knielen kinderen voor hun moeder neer om hun liefde en dankbaarheid te tonen. Ze presenteren haar witte jasmijnbloemen of slingers, in ruil daarvoor geven  moeders hun zegen over de kinderen. Op deze dag zijn witte jasmijnbloemen een bekend gezicht in Thailand, omdat ze het symbool zijn van moederliefde. De witte kleur van de bloem symboliseert de puurheid van moeders ware liefde, die nooit zal veranderen. Liefdadigheidsactiviteiten, donaties aanbieden aan monniken zijn ook een belangrijk onderdeel van de dag om de liefde en dankbaarheid van het kind tegenover moeder uit te drukken.

Hits: 105