Wel of geen fooi geven?

Intro

Elk land heeft zijn eigen sociale gewoontes en de etiquette rond fooien geven is enorm afhankelijk van de cultuur.
Het al dan niet geven van fooi is het makkelijke gedeelte; de echte uitdaging ligt in de hoeveelheid fooi die u geeft. Te weinig kan beledigend zijn. Geeft u te veel dan kom dit wellicht over als arrogant. In landen als Japan en China wordt vrijwel elke vorm van fooi geven als onbeschoft beschouwd.
Deze korte handleiding geeft u alle benodigde informatie voor uw volgende trip naar het buitenland.
Kort samengevat; geef geen fooi als de service niet om over naar huis te schrijven is.
Met dank aan GWK Travelex

BELGIË

In Belgische restaurants, bij bars, kappers en in taxi’s zijn de
servicekosten in de rekening inbegrepen.
Fooi wordt gegeven als blijk van waardering maar meer in de vorm van; ‘laat het wisselgeld maar zitten’.
Op toeristische plekken wordt het geven van fooi iets meer verwacht, maar het is absoluut geen verplichting.
In hotels is een fooi van €1 per tas voor de portier of piccolo gepast.

FRANKRIJK

In Frankrijk komt het geven van fooi zonder enige reden over als overdreven.
In restaurants zult u op de rekening de zin ‘service compris’ zien staan. Dit is de 15% aan servicekosten die de Franse wet bovenop de rekening rekent. Mocht u heel tevreden zijn over de service, dan kunt u altijd de rekening naar boven afronden en de ober een paar euro fooi geven.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in een bar. Ondanks het feit dat het geven van fooi aan taxichauffeurs niet verplicht is geven de meeste mensen een kleine fooi. Vaak is dit meer om van het kleingeld af te zijn.
In hotels is het geven van een fooi ter uwer discretie. Normaal gesproken geeft men een paar euro.

Duitsland

In Duitse restaurants en bars zijn de servicekosten en de BTW in de prijs inbegrepen maar het is alsnog gebruikelijk om het bedrag af te ronden naar een logisch bedrag.
Het wordt in Duitsland niet gewaardeerd als u fooi op tafel achterlaat. Fooi geeft u direct aan de ober of serveerster.
Het is niet verplicht om fooi te geven aan de taxichauffeur. Ook hier geldt dat men het bedrag afrond naar een logisch bedrag.
Geef niet meer dan 10% fooi.
In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.

Nederland

In Nederland zijn alle belastingen en servicekosten inbegrepen in de prijzen van hotels, restaurants, cafés en nachtclubs. Dit is wettelijk bepaald. Taxi prijzen worden bepaald door een starttarief en de standaard 15% servicekosten. Om zeker te zijn van de prijs kunt u het beste kijken
naar de prijs ‘inclusief BTW en service’. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wordt het geven van fooi voor goede service gewaardeerd, maar het is niet verplicht.
In een café of bar kunt u kleingeld achterlaten. In een restaurant is het gebruikelijk €1 – €5 per persoon te geven, of 10% van de rekening.

Thailand

Ondanks het feit dat het geven van fooi niet erg gebruikelijk is in Thailand, laten sommige Thai kleingeld achter. In Bangkok gelden meer westerse normen. In hotels en duurdere restaurants wordt er 10% servicekosten berekend. Wanneer er geen servicekosten berekend worden is het gebruikelijk om 10% fooi te geven of af te ronden naar de volgende 20 Baht.
Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Sommige taxichauffeurs zullen fooi zelfs weigeren. Toch is het prima als u een kleine fooi wilt geven voor de goede service; zeker wanneer het gaat om een langere rit.
In de meeste hotels wordt geen fooi verwacht. In high end hotels zijn de servicekosten meestal in de rekening inbegrepen. Toch verwachten portiers of piccolo’s een fooi van 20-50 baht.

Verenigde Arabische Emiraten

In sommige gevallen berekenen restaurants, hotels en bars servicekosten, deze kosten zijn bedoeld om te verdelen onder het personeel. Omdat dit niet overal het geval is kunt u, afhankelijk van de service, er voor kiezen om extra fooi te geven, in cash. Als de servicekosten niet in de rekening zijn inbegrepen is een fooi van 10-20% de norm. Fooi geven wordt in bars niet altijd verwacht, maar u kunt er zeker van zijn dat de service verbeterd wanneer u dat wel doet.
Hetzelfde geldt in hotels; geeft u bij aankomst fooi, dan zult u zien dat de service direct goed is. Piccolo’s, portiers of valet parkeerders krijgen gewoonlijk tussen de 5 en 10 dirhams.
Indien u de schoonmaker fooi wilt geven kunt u dit het beste aan het einde van uw verblijf in de hotelkamer achterlaten.

QATAR

Ondanks het feit dat Qatar een van de rijkste landen ter wereld is worden mensen werkend in de dienstensector zeer slecht betaald. Van de 10% servicekosten die vaak in hotels en restaurants in de rekening inbegrepen is ziet dan ook bijna geen werknemer iets terug. Fooi voor goede service wordt dan ook zeer gewaardeerd, zelfs als het gaat om een klein bedrag. Over het algemeen verwacht men geen fooi. Mocht u wel fooi geven dan zult u merken dat de service direct enorm verbeterd.
In restaurants is een fooi van 10-15% voldoende.
Wel is het gepast om portiers, piccolo’s, kamermeisjes, personeel bij moskeeën en pompbediendes een fooi van 10-20 Riyals te geven.
In Taxi’s kunt u het te betalen bedrag naar boven afronden. Een extra fooi is niet nodig.

CHINA

Op het vasteland van China en in Macau is het geven van fooi geen onderdeel van de cultuur. Veel hotels, restaurants en spa’s hanteren dan ook een strikt geen-fooien beleid. Het is voor taxichauffeurs in de meeste delen van China zelfs verboden om fooi aan te nemen. Het geven van fooi kan worden beschouwd als onbeleefd. Hiermee kan namelijk geïmpliceerd worden dat het werk van een werknemer ondergewaardeerd wordt door de werkgever. De enige plek waar men fooi verwacht is in high-end hotels en restaurants die gericht zijn op westerlingen. Soms is het geven van een klein geschenk beter dan het geven van fooi.
De grote uitzondering op de regel is het geven van fooi aan gidsen en chauffeurs die afhankelijk zijn van een extra inkomen naast hun basissalaris. Gidsen krijgen zo’n 10 USD per dag per persoon en chauffeurs 5 USD.
In Hong Kong gelden meer westerse regels. Normaal gesproken wordt er in restaurants 10-15% servicekosten in de rekening opgenomen en het geven van fooi wordt gewaardeerd.
Taxichauffeurs gaan er vanuit dat zij het wisselgeld mogen houden.
 

Hits: 252

Thailand Songkran Festival 2018

Sawadee Pi Mai

Songkran Festival ,  dat overal plaatsvindt in Thailand, is een evenement waar luidruchtig plezier en oude tradities hand in hand gaan. Voor toeristen biedt het evenement een kans om te genieten van een groot feest waar waterfeesten uitbreken in de straten van de steden en dorpen van Thailand. Voor de lokale bevolking is het een tijd waarin ze kostbare tijd met gezinnen kunnen doorbrengen en de tempels kunnen bezoeken om oude riten te observeren en verdienste te maken. Het lijdt geen twijfel dat het een fascinerende tijd is om in Thailand te zijn.

Songkran in Bangkok

Songkran Festival, Bangkok
 • Songkran in het Lumpini-park (12-15 april): het beroemde beeld van Phra Buddha Sihing uit het Nationaal Museum wordt genomen tijdens een parade om te worden geïnstalleerd in Lumpini Park – deze traditie vindt slechts één keer per jaar plaats (normaal naar Sanam Luang). Tijdens deze data krijgt het publiek de kans om Song NamPhra te zingen of Phra Phuttha Sihing-afbeelding te zuiveren met geurende water. Er is ook een aalmoes-ceremonie ter gelegenheid van het begin van het Thaise Nieuwjaar, evenals de Thaise traditie om gezegend te worden door ouderlingen of Rot Nam Dam Hua .
 • Songkran Wisutkasat (12-13 april): Het legendarische Songkran-feest in Bangkok sinds 1931, Songkran Wisutkasat op Wisutkasat Road (onder de Rama XIII-brug) is vooral bekend als de oorsprong van de Miss Songkran Beauty-wedstrijd in Thailand. Het traditionele festival wordt jaarlijks gedurende meer dan 70 jaar gehouden, samen met verschillende andere culturele activiteiten die plaatsvinden op het evenement.

Songkran in de centrale regio

 • Songkran Phra Pradeang, Samut Prakan (20-22 april): vindt plaats in het stadhuis van Phra Pradaeng, dit is een van de meest fascinerende manieren om een ​​Songkran bij Bangkok te vieren. Phra Pradaeng is waar de lokale bevolking Mon- ceremonies op een traditionele manier observeert , en hun nieuwjaarstradities zijn heel anders dan die in de rest van Thailand. Om te beginnen vinden de vieringen hier iets later plaats en bieden ze een scala aan culturele activiteiten, waaronder een spectaculaire bloemenprocessie, een parade van het lokale Mon volk in hun kleurrijke traditionele outfits, een Miss Songkran-parade en Mister and Miss Songkran Beauty Contest. Bezoekers krijgen ook de kans om deel te nemen aan verdienstelijke activiteiten in de lokale tempels, eerbied te tonen aan ouderen in de gemeenschap en te genieten van volksspelen en culturele uitvoeringen.
 •  Songkran in de oude hoofdstad (13-15 april): de voormalige hoofdstad van Thailand – Ayutthaya is ook een bezoek waard tijdens het Songkran-festival. De provincie nodigt zowel lokale als buitenlandse toeristen uit om Songkran te vieren op de meest ongewone exotische manier – waterspatten met de olifanten in de zeer Thaise omgeving van het Ayutthaya Historical Park, een UNESCO-werelderfgoed. Toeristen kunnen Songkran met de olifanten langs de weg vieren voor het TAT Ayutthaya-kantoor. Verschillende culturele activiteiten zullen ook worden gehouden, zoals het gieten van water over de heilige Boeddha-afbeeldingen, het bouwen van zand pagoda en de kans om te genieten van de traditionele Thaise dansen met de lokale bevolking. 
 • Mon Songkran van Ayutthaya (13-15 april): De Mon-volkeren hebben hun eigen tradities als het gaat om het vieren van Songkran en veel daarvan zijn te zien in het Bang Pa-in district van Ayutthaya waar een scala aan activiteiten plaatsvindt rond de tempel van Wat Thong Bo. Bezoekers krijgen de kans om verdienste te maken door voedsel te doneren aan de lokale monniken en de ceremonie te volgen waarin de belangrijkste pagode van Wat Tong Bo wordt bedekt door heilige stof. Een van de meer ongebruikelijke aspecten van de Mon-ceremonie is het baden van de lokale Boeddhabeelden, die wordt gedaan via lange bamboepijpen. 
 • Songkran Supanburi 201 8 (13 -14 april): Om te waarderen hoe Songkran wordt gevierd op de centrale vlakten van Thailand, moeten bezoekers naar Supanburi gaan, dat een van de grootste nieuwjaarsvieringen in het land heeft. Veel mensen komen hier om af te koelen met het waterspatten, maar er zijn ook veel traditionele elementen van Songkran te waarderen. Je kunt het gouden beeld van Luang Poh Toh zien terwijl het door de straten van de stad paradeert en culturele displays van tien verschillende etnische groepen uit de regio op prijs stelt. Er zal een wedstrijd zijn om te zien welke van de vertoningen in de parades het beste is, evenals een Miss Songkran-verkiezing. Gedurende het festival zullen er concerten zijn van bekende Thaise kunstenaars en volks- en culturele shows uitgevoerd door lokale studenten. 

Noordelijke regio’s

 • De traditie van de Thaise Puan’s olifantenordinatie in Baan Had Siew (7 april): plaatsvindend in Wat Had Siew in het district Si Satchanalai, is “The Elephant Procession Ordination” een oude ceremonie die de verordeningen van monniken van de Thaise Puan-stam in Ban Had Siew maakt . Het is een traditie dat alle lokale mannen minstens 7 dagen monnik moeten worden en elk jaar vinden de wijding plaats op deze datum. De mannen die op de traditionele manier zijn voorbereid, worden naar de tempels op olifanten gebracht terwijl ze een lokaal hoofddeksel dragen. Dit ritueel is gebaseerd op het verhaal van ‘ Phra Vessandara Chadok ‘, een van de vorige incarnaties van de Heer Boeddha. Het is een kleurrijke parade en alle inwoners van de stad komen om te zien. De meeste mannen verlaten de tempels op Songkran-dag op 15 april om met hun gezin van het nieuwe jaar te genieten. 
 • Song Nam – Oi Tan ceremonie, Songkran Si Satchanalai ( 8-12 april): vindt plaats in het Monument van Phra Mahathammaracha I (Lithai) in het Si Satchanalai district, het hoogtepunt van de Song Nam – Oi Tan ceremonie is een processie om respect te betuigen aan Phra Maha Thammaracha I, die van 1347 tot 1368 koning van Sukhothai was. Oi Tan , is een zin die betekent een donatie doen en betrekking heeft op de goede zeden van de mensen in Sukhothai. Dus elk jaar is er een schoonheidswedstrijd Lady Oi Tan en culturele parades van de 10 lokale gemeenschappen en lekker noordelijk eten om van te genieten. 
 • Songkran en Sawan-Khalok Food Festival (13-15 april): Het Sawan-khalok Songran en het Food Festival vinden plaats in het Public Health Park in het district Sawan-Khalok. Hier kunnen bezoekers Nam Nam Phra de 3 zeer gerespecteerde Boeddha-afbeeldingen van de drie belangrijkste tempels van de wijk, waaronder Wat Sawang Arom Worawihan, Wat Sankaram en Wat Klong Krajong. Het evenement is natuurlijk een enorme aantrekkingskracht voor Thaise foodliefhebbers die van smakelijke noordelijke gerechten komen genieten en kookdemonstraties zien. 
 • Retro Songkran, Sukhothai (12-14 april): In Sukhothai Historical Park kunnen bezoekers genieten van een scala aan traditionele activiteiten en spelletjes om het Thaise Nieuwjaar te vieren. Een van de meest populaire evenementen is de zand pagoda-bouwwedstrijd waarin gezinnen strijden om prachtige ontwerpen te maken. Hier viert het Songkran-festival de status van de oude stad als de bakermat van de Thaise beschaving; zo veel bezoekers omarmen de ouderwetse kenmerken van het evenement met traditionele kostuums en eeuwenoude games, optochten en verdienste maken. Bezoekers worden ook uitgenodigd om traditionele Siamese kleding te dragen en te genieten van het ouderwetse gevoel. 
 • Bloemig shirt Songkran op Khao Tok Road, Sukhothai (12-15 april): Bezoekers aan Thailand tijdens de nieuwjaarsviering kunnen nauwelijks ontgaan hoe veel celebranten gekleed zijn in kleurrijke shirts in Hawaïaanse stijl. Deze zijn een stevige Songkran-traditie geworden en in de weken voorafgaand aan april worden winkels hoog opgestapeld met deze opzichtige items. Dit jaar worden de bloemrijke shirts gevierd op Sukhothai’s Khao Tok Road, waar mensen worden uitgenodigd om te paradeerden in hun overhemden in de Sukhothai-stad en het openbare park Sukhothai. Er zal ook een float-processie plaatsvinden en de kans om respect te tonen voor de Boeddha-afbeeldingen, waterplezier, retro Thaise cirkeldans activiteiten en de gebruikelijke schoonheidswedstrijden. 
 • Sukhothai Songkran in Wat Sri Chum (13 – 16 april): Wat Si Chum is waarschijnlijk een van de bekendste tempels van Thailand en het iconische beeld van Boeddha trekt mensen van over de hele wereld die komen om hun respect te betuigen en bladgoud toe te passen op het beeld. Nu trekt de dertiende eeuwse tempel mensen aan tijdens het Thaise nieuwjaar die hun verdiensten willen verdienen. Er zijn een aantal Songkran-activiteiten die plaatsvinden in het Sukhothai Historical Park gedurende de drie dagen van Songkran en een bezoek aan Wat Sri Chum moet op de lijst staan ​​van dingen te zien voor iedereen die de Thaise cultuur waardeert. 
 • Hae Nam Kuen Hong ceremonie en Chao Muen Dong Bathing Rite (17-19 april): Bij het Monument van Chao Muen Dong, Baan Toek sub district, in Si Satchanalai district, zal er een speciale heilige ceremonie zijn om respect te tonen voor de Boeddha afbeelding van Chao Muen Dong in Baan Toek. Dit is bedoeld om bezoekers de kans te geven om verdiensten te maken voor het komende jaar. Naast de ceremonie zelf zijn er volksspelen en een optocht van olifanten. De machtige beesten buigen zelfs voor de beroemde Muen Dong. De olifanten krijgen ook een gezondheidscontrole als onderdeel van het evenement en er zullen culturele parades plaatsvinden uit 14 lokale gemeenschappen. 

 • Paweni Pi Mai Muang Chiang Mai Songkran Festival (12-15 april): De bekendste Songkran-vieringen in heel Thailand vinden plaats in de noordelijke stad Chiang Mai. Hier vind je een prachtige balans van plezierige en heilige ceremonies op waterbasis die het religieuze belang van dit festival laten zien aan het Lanna-volk. Songkran wordt in Chiang Mai vaak Paweni Pi Mai Muang genoemd . Hoogtepunten zijn de processie van Chiang Mai’s prominente Phra Buddha Sihing-beeld en het beeld badend, en deelnemen aan een parade die zand en Sali (de Bodhiboom) koppelingen brengt naar tempels, culturele evenementen en uitvoeringen. Er is ook veel lekkere noordelijke keuken om van te genieten in retro Thaise Lanna-markt.
 • Salung Luang Songkran Festival in Lampang ( 9 – 13 april): Ervaar de Lanna-traditie van Songkran in Lampang, in Khelang Nakorn Park op Tha Kraw Noi Road. Geniet van een grote optocht, de Salung Luang-processie, en de Miss and Mister Songkran-wedstrijden, paardenkoetsenwedstrijden met bloemen, culturele shows en vele lokale optredens. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om lokale producten te kopen en proberen unieke Noordelijke gerechten te proberen.

Songkran in de regio Noordoost

 • Prettig Songkran, het nieuwe jaar van Thailand-Laos, Nakhon Phanom ( 13 – 15 april): elk jaar in Nakhon Phanom, met activiteiten die plaatsvinden in Laan Phanom Naga in het district Muang, is het evenement gebaseerd op de tradities van zeven stammen die zich traditioneel vestigden in dit gebied. Veel van de tradities weerspiegelen die van de rest van het land, zoals het geven van aalmoezen aan lokale monniken en het bouwen van zandpagoden. Maar er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan religieuze activiteiten die hun oorsprong in Laos hebben, zoals de Bai Sri Su Khwan zegeningsceremonie waarvan geloofd wordt dat ze geluk en voorspoed schenkt aan anderen.
 • Songkran Isan Nong Khai (13-15 april): Tijdens dit festival krijgen bezoekers de kans om het gerespecteerde beeld van Luang Por Phra Sai Boeddha te baden terwijl het wordt geparadeerd langs Jenjobtid Road, naar de Naga-fontein, naar Prachak Road en uiteindelijk Wat Pho Chai de Koninklijke Tempel in Mueang-district. Deze optocht van Luang Por Phra Sai wordt slechts één keer per jaar gehouden voor de aanbidders Thai en Lao om hulde te brengen aan dit heilige Boeddhabeeld. Naast de parade zijn er veel andere traditionele Songkran-activiteiten die veel plaatsvinden met een duidelijk Lao-thema. 
 • Dok Khun, Siang Kaen en Khao Niew Festival (8-15 april): Dit is een van de grootste en zeker de bekendste van de Songkran-evenementen in het noordoosten van Thailand. Zoals gebruikelijk zullen er dit jaar veel activiteiten zijn om van te genieten, die de rijke lokale cultuur weerspiegelen, inclusief een bloemenprocessie en wedstrijden om de beste bloemen te vinden, waterrituelen om de Boeddha en de ouderen te respecteren en een leuke waterspetters evenement op Bueng Kaen Nakhon en Sri Chan (Khao Niew) Road. Er zal ook veel te koop en te eten zijn, met demonstraties van lokale handgemaakte producten en ambachten.

Songkran in de zuidelijke regio’s

 • Songkran on the Beach ( 11-13 april): Sluit je aan bij de lokale bevolking en toeristen in Phuket voor “Songkran on the Beach” op Phuket’s beroemde Patong-strand. Er zullen verschillende activiteiten voor het maken van verdiensten gedaan worden, zoals het ritueel Rot Nam Dum Hua , de parade van het beeld van Phra Budha Sihing, culturele shows en verschillende wedstrijden en leuke evenementen. In de stad Phuket zijn er bloemenoptochten, dans- en culturele shows en de immer populaire Miss Songkran-wedstrijd.
 • Songkran No L (13 april): Phuket’s lifestyle mall, Limelight Avenue Mall, organiseert een schoon, alcoholvrij Songkran-feest om toeristen en de lokale bevolking aan te moedigen om de vakantie op een verantwoorde en veilige manier te vieren. Het eendaagse Songkran No Alcohol-feest biedt gezinsvriendelijk plezier in veilige zones met beperkingen op alcohol, krachtige waterpistolen, poeder en waterverf.
 • Songkhla Songkran Celebration & Hat Yai Midnight Songkran (12-15 april): In het zuiden van Thailand vindt de Songkran-pret plaats in Hat Yai, dus ga naar het centrum als je mee wilt doen. De hoofdactie vindt plaats in de straten van Nipat Uthit 3, Sanehanusorn en Thammanoon Vithi. Hier zullen er gedurende het hele evenement gratis muziek en concerten en ander amusement zijn, elke dag tussen 10:00 en 23:00 uur. met als hoogtepunt de Songkran-carnavalsoptocht. 

Songkran in regio Oost

Sand Pagoda Ceremony op Lai Day, Bangsaen District, Chon Buri ( 16 – 17 april): Dit charmante evenement viert niet alleen Songkran, maar ook het prachtige natuurlijke zand van de wijk. Mensen uit de wijk Sansuk trekken naar het strand van Bangsaen om zandpagoden te bouwen in een traditie die lokaal bekend staat als de ‘ Tam Bun Wan Lai’ -dag. Het evenement ziet lokale mensen komen vieren samen met activiteiten zoals zee-boksen, pagoda-wedstrijden. Naast de zandpagodes worden tijdens het festival ook andere verbazingwekkende sculpturen gemaakt met behulp van het zand op het strand, waar veel teams de hele nacht werken om unieke kunstwerken te creëren, zoals draken, historische tableaus, olifanten en grappige scènes. Er is ook een wedstrijd om de beste sculptuur te kiezen voordat het zand terug in zijn natuurlijke staat wordt gebracht.

Daarnaast stimuleert de Tourism Authority of Thailand (TAT) lokale en internationale toeristen om deel te nemen aan de Amazing Songkran 2018-evenementen in vijf opkomende secundaire bestemmingen die bekend staan ​​om hun unieke tradities bij het vieren van het Thaise Nieuwjaar: Sing Buri, Chanthaburi, Kamphaeng Phet, Kalasin en Nakhon Si Thammarat. De data variëren ook van 11 tot 17 april.

Informatie ingewonnen bij Tourism Authority of Thailand (TAT)

Hits: 110

Ziekteverzekering in Thailand

Intro

Nogal wat onduidelijkheden over de tussenkomst van de Belgische ziekteverzekering in Thailand zijn weggewerkt door briefwisseling gevoerd met de CM, de minister van volksgezondheid en het bestuur van de Vlaamse Club Pattaya. 

Toch belangrijke informatie die we de lezers niet willen onthouden.

Je bent verzekerd bij de mutualiteit in België en je hebt je domicilie in België.

Info van een mail van de Christelijke mutualiteit (informeer dus bij je eigen mutualiteit)

De terugbetaling van de medische zorgen in het buitenland wordt vanaf 2017 geografisch beperkt tot de landen van het Middellandse Zeegebied en landen van West- en Centraal Europa.

Dus niet voor Thailand !

Dit betekent voor een Belg die naar Thailand reist dat hij beroep moet doen op een reisverzekering zoals Europ Assistance.

Uitgeschreven uit de registers van je Belgische gemeente en je domicilie staat in Thailand

– Medische kosten voor prestaties in België

Wanneer je geen Belgisch adres meer hebt, kun je toch aangesloten blijven bij de ziekenkas mits dat u de bijdragen verder betaalt. Hetzelfde geldt voor een hospitalisatieverzekering bij de CM.

Deze ziekteverzekering dekt dan wel enkel prestaties in België.

Een bijkomende voorwaarde is dat je een Belgisch inkomen moet hebben, een Belgisch pensioen of een andere uitkering. Er is geen beperking in leeftijd.

– Medische kosten voor presentaties in Thailand

Wanneer je domicilie hier in Thailand staat, is er geen tegemoetkoming vanwege je Belgische ziekteverzekering voor opnamen of ingrepen in een ziekenhuis in Thailand. Ook niet voor dringende opnames.

Verduidelijking van minister Maggie De Block

 

Met uw schrijven van 5 mei 2017 vroeg u mij of een Belg die in Thailand woont en geniet van een Belgisch pensioen een recht heeft op terugbetaling van zijn medische kosten ten laste van de Belgische verplichte ziekteverzekering.

U meende eerder omtrent deze vraag tegenstrijdige antwoorden te hebben ontvangen.

Het is inderdaad zo dat u op basis van uw Belgisch pensioen een recht heeft op geneeskundige verzorging (= terugbetaling van de medische kosten) binnen de Belgische verplichte ziekteverzekering. Dit betekent evenwel niet dat België uw medische kosten in Thailand ten laste zal nemen. De Belgische verplichte ziekteverzekering komt namelijk niet tussen voor kosten voor geneeskundige verstrekkingen die buiten het Belgische grondgebied worden verleend.

Hierop zijn een aantal uitzonderingen:

– de toepassing van de internationale verdragen

– het artikel 294 van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994. 

Dat artikel 294 is van toepassing wanneer er geen akkoorden of verdragen gesloten zijn inzake sociale zekerheid tussen België en het land waar de verzorging plaatsvindt. België heeft geen bilateraal verdrag gesloten met Thailand.

Het artikel 294 somt een aantal situaties op waarvoor de Belgische ziekteverzekering toch tussenkomt voor geneeskundige prestaties verricht in het buitenland.

De situatie die u vermeldt, een gepensioneerde die in Thailand woont, is niet opgenomen in de limitatieve lijst van situaties voorzien in artikel 294 KB 3 juli 1996 waarin de ziektekosten in het buitenland tegen de tarieven en voorwaarden van de verplichte ziekteverzekering kunnen worden vergoed. Bijgevolg betekent dit dat u geen recht heeft op tussenkomst van de Belgische ziekteverzekering voor medische kosten gemaakt in Thailand.

Wel is het zo dat wanneer u naar België terugkeert, u een terugbetaling kan krijgen van de kosten van geneeskundige verstrekkingen verleend op het Belgische grondgebied (tegen de Belgische tarieven en voorwaarden). U moet hiervoor aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Verder zijn er geen bijkomende voorwaarden.

Ik hoop dat dit antwoord verduidelijking brengt.

Met hoogachting,

Maggie De Block

Hits: 1552