Wijnbouw

Een greep uit de Thaise wijnbouw

 

Eind jaren ’70 voorzag Zijne Koninklijke Hoogheid Bhumibol Adulayadej dat het telen van druiven en de productie van wijn in Thailand mogelijk moest zijn. De koning gaf opdracht aan de Kasetsart University in Bangkok en de ‘Royal Project Foundation‘ in Chiangmai om te onderzoeken of de teelt van druiven en het produceren van wijn in Thailand levensvatbaar zouden kunnen zijn. Met meer dan 400 druivensoorten uit Australië, Duitsland en de Verenigde Staten werd geëxperimenteerd. Na 12 jaar onderzoek en ontwikkeling werd dit project succesvol afgerond.

In 1992 gaf de Thaise overheid toestemming om wijn te produceren. De wijnproducerende bedrijven moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het gebruik van moderne apparatuur en processen, het gebruik van hoge kwaliteit druiven, de grootte van de wijngaard moest minstens 100 RAI (16 hectare) beslaan en de wijngaard moest in bezit zijn en onder controle staan van de wijnerij. Dit alles om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. In 1993 begon Dr. Charijudh Kanasuta een wijngaard in de provincie Loei. Ingenieurs van de koning kwamen wekelijks langs om de werknemers de druiventeelt bij te brengen. Maar omdat het maken van wijn eerder een kunst is dan een wetenschap werden Franse experts ingehuurd om de wijnerij te leiden. In 1995 ontving Château De Loei het predikaat ‘good quality wine’ van de Thaise overheid.

Château de Loei Chenin blanc wordt geproduceerd in een wijnerij die midden in de wijngaard ligt. De wijngaard ligt in het Phurua Highland District in de Provincie Loei in het Noordoosten van Thailand. De heuvels van Phurua liggen zo’n 600 tot 800 meter boven zeeniveau. De grond is zandig en het klimaat is gematigd en vrij constant. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met gebieden rond Montpellier in Frankrijk en uitstekend geschikt voor de productie van wijnen. De wijngaard beslaat zo’n 120 hectare. In 1998 heeft Château de Loei 100.000 witte wijnen gebotteld. Vanaf september zal er in beperkte hoeveelheid rode Shiraz-wijn beschikbaar zijn. Een leuk en interessant gegeven is dat de oogstjaren van de wijnen een datum hebben die voor ons in de toekomst ligt. Zo draagt de oogst van 2000 in Thailand het jaartal 2543 op het etiket. Dit is terug te voeren op het feit dat de jaartelling startte bij de geboorte van Boeddha, 543 jaar eerder dan Jezus Christus.

Er zijn nog meer wijngaarden in Thailand: in het district Nakhon Ratchasima, op de hellingen van de heuvels boven de Kwai rivier, en 70 km ten zuidwesten van Bangkok, aan de Golf van Thailand vinden we nog een belangrijke wijngaard van de familie Khun Chalerm Yoovidhhya. De naam van de wijngaard is Wanderwine of Floating Vineyards, en werd opgericht in 1982 en is gelegen in Samut Sakhon. De belangrijkste druivenrassen, beide Vinifera rassen, zijn de Malaga blanc en de Red Pok Dum , welke groeien tussen de rivieren Taicheen en Meklong. Elke rij wijnstokken wordt gescheiden door kanalen. Het grootste deel van het werk in de wijngaard wordt verricht met behulp van kleine bootjes. Daarom wordt deze wijngaard ook wel de “drijvende wijngaard van Thailand” genoemd. Bijzonder aan de Siam Winery is, dat er twee oogsten per jaar per wijnstok zijn.


Hua Hin Hills Vineyards recent van naam gewijzigd naar Monsoon Valley Vineyard, is gebouwd op een voormalige olifanten stal. Een mooie plaats waar wilde Aziatische olifanten werden getemd. De extreem vruchtbare grond, samen met het ideale klimaat voor de groei van heerlijke druiven. De excursie vanuit Hua Hin stelt u in staat om van dichtbij te zien en te proeven op welke wijze de wijn bij ‘Hua Hin Hills Vineyards’ wordt gemaakt. Als klap op de vuurpijl is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen op een olifant.

Silverlake Vineyard ligt aan de oostkant van Thailand, in de buurt van Pattaya  City, op slechts een half uurtje rijden. De prachtige natuurlijke omgeving en het aangrenzende meer vormen een uitstekende achtergrond voor het verkennen van de wijngaarden en tuinen.

GranMonte is uniek gelegen in Asoke Valley, Khao Yai en gunstig naast Khao Yai National Park op ongeveer 160 kilometer van Bangkok. Asoke Valley is bekend in Thailand vanwege de prachtige gele bloesems die speciaal zijn voor de regio Khao Yai. De serene sfeer en de natuurlijke omgeving bieden de perfecte setting voor het landgoed GranMonte. De grootsheid van de bergketens van Khao Yai heeft de naam “GranMonte” geïnspireerd, wat zich vertaald naar “grote berg”.

Wie in Thailand wijn wenst te kopen en weldegelijk in Thailand gefermenteerde wijn, kijkt best uit naar het “Orange tax label”.  Geïmporteerde wijn heeft een “Blue tax label“.  Maakt weinig uit voor de meeste liefhebbers, doch de ingevoerde wijnen worden aan strenge laboratoria onderzoeken onderworpen waardoor ze eerder een qualitetslabel verwerven. Retailers in Bangkok. 

 

Hits: 170

Jubileum Editie

 

Thai event

 

Thaise markt Bredene

Op 18 augustus 2018 zal dit evenement, wat toch het grootste van ‘t land mag genoemd worden, voor de tiende maal ingericht worden. Met zijn allen er naar toe zou ik zeggen, mis de Jubileumeditie niet.

Sfeerbeelden van de vorige editie met dank aan Khun Nooijer.

Tevens te volgen op facebook

Hits: 499