Beste wensen

Nieuwjaarswensen

Het jaar 2018 zal maar eenmaal voorbij komen maak er een nog mooier jaar van.

Achter de wolken, schijnt de zon . Het leven begint op het moment waarop je je niets meer aantrekt van wat andere over je denken. Hou dit in gedachte!

Dit is niet het zoveelste Thailandblog maar beschouw het als een schakel tussen twee culturen. We kunnen niet ontkennen dat samenleven of leven tout court, in Thailand of België, een inspanning vraagt. Het vergt een aanpassing die tijd nodig heeft. Zeg nooit: dat kan ik niet.
Maar zeg: ik zal het proberen. Dan zul je versteld staan hoeveel een mens kan leren.

Thaibell vzw wil jullie hierbij helpen, zo mogelijk zullen we uit ons rijk archief informatie putten om jullie bij te staan. Thailand en/of Belgisch gerelateerde grote of kleine vraagstukken kan u stellen op ons forum of via een reactie op dit blog.

Het bestuur wenst jullie een veilige en aangename jaarwisseling.

Wie slim wil lijken, praat…
Wie slim wil worden, luistert…

Hits: 142

Wie betaalt voor de lunch, het diner?

Uit eten…en de rekening is voor wie?

 

Een ding dat veel westerlingen verwart in Thailand is, als ze uit eten gaan met een Thai of een groep Thais, van wie wordt verwacht dat ze betalen? Betalen ze? Betaalt de Thai? Betaalt de rijkste persoon? Het hangt er vanaf. Eten met verschillende mensen heeft verschillende sets regels en de meeste Thais zullen zich eraan houden. Als westerling wordt van u niet altijd verwacht dat u de regels kent of naleeft, en de regels voor etiquette zijn mogelijk niet op u van toepassing. Maar als je het kunt achterhalen, waarom niet?

Diner met een Thaise vriendin of vriend – Dit is een gemakkelijke. Net als veel andere landen in de wereld, moet je in Thailand, als je een Thais meisje uitnodigt voor een maaltijd, altijd betalen. Als je een westerse vrouw bent en een Thaise man je uitnodigt voor het avondeten, zal hij altijd betalen. En als hij dat niet doet, is hij wat de Thais ‘kee neow’ noemen – goedkoop – en geen enkele zichzelf respecterende vrouw zou met hem uitgaan. En jij ook niet.

Een Thais vriendin en haar vriend, zus of neef – Wanneer u voor het eerst een Thaise vrouw gaat daten, in sommige gevallen op de eerste paar data, zal zij haar vriend, zus, neef, oom of in sommige gevallen zelfs haar moeder meenemen. In de Thaise cultuur heeft een Thais ‘braaf meisje’ de eerste paar keren dat ze met een man uitgaat vaak een chaperonne, zodat het gezin er zeker van kan zijn dat hij een goed mens is. Als u dit overkomt, bepaalt de betalingsetiquette dat u moet betalen voor haar en voor alle anderen die zij aanbiedt.

Diner eten met een goede vriend – Als je uitgaat met een Thaise vriend of vrienden van je leeftijd, ouder of tegenwoordig, jonger, in de moderne Thaise cultuur, net zoals het westen, betaalt iedereen zichzelf terug. De rekening zal arriveren, deze zal voor elke aanwezige persoon gelijkelijk worden verdeeld in een deel en iedereen overhandigt hun portie.

In tegenstelling tot het westen echter, waar vaak ruzie wordt gemaakt over “Ik heb dat niet gegeten” en “Ik betaal hier niet voor”, denken Thais dat dit gedrag van lage klasse is, zodat de rekening gelijk wordt verdeeld. Trouwens, bij de meeste restaurants in Thailand zal een maaltijd minder zijn dan 200 baht per stuk (+/- € 5,75), dus 20 cent is het niet waard om over te kibbelen.

Diner eten met iemand ouder – Als je uitgaat met een groep Thais en een persoon is duidelijk ouder, dan zal die persoon vaak voor iedereen betalen. Het wordt gezien als een belediging voor de oudere persoon in Thailand als jongere mensen proberen te betalen; een soort van zeggen dat ze niet erg succesvol moeten zijn.

Dus als je met een groep op pad bent en de oudste persoon begint te betalen. Zeg gewoon beleefd “dank u” en accepteer het. Als u echter de oudste persoon in de groep bent, kan het zijn dat u moet betalen. Nogmaals, doe het beleefd met genade. Het komt echt tien keer zo ver terug.

Diner eten met iemand “Wealthy” – Simpel . De rijke persoon betaalt altijd. Het is een teken dat ze succesvol zijn en daarom iedereen kan helpen en Thais, van elke leeftijd, graag de eer accepteren. Maar als je de rijke bent, mag je opnieuw verwachten dat je betaalt. Glimlach en trek je portemonnee eruit.

Diner voor speciale gelegenheden – Vreemd genoeg voor veel westerlingen, als het uw verjaardag of een andere speciale gelegenheid is en u mensen uitnodigt voor het avondeten, wordt er van u verwacht dat u betaalt. Het feestvarken of -jongen betaalt altijd voor het avondeten en krijgt in ruil daarvoor geschenken van de mensen die komen.

Hetzelfde geldt voor als je een baan verlaat en je gaat lunchen of dineren – ook al ben je degene die weggaat, je bent ook degene die betaalt.

Betalen als een westerling voor het diner – als westerling in Thailand hangt het af van de groep met wie je uitgaat, of je al dan niet voor een maaltijd moet betalen. Sommigen zullen absoluut weigeren om je te laten betalen, want zelfs als je hier al jaren woont, ben je een ‘gast in hun land’ en willen ze ervoor zorgen dat je vereerd bent.

Anderen, met name degenen die niet veel geld hebben, zullen de traditionele Thaise culturele regels volgen en er wordt van u verwacht dat u betaalt – elke keer opnieuw. Maar, omdat voedsel op veel plaatsen goedkoop is en zolang je bent voorbereid, haal het idee dat ze van u profiteren uit je hoofd, het is niet zo. Het is meer een teken van groot respect, omdat ze erkennen dat je succesvol bent in je leven en daarnaar wordt gekeken.

Dus, lees de regels door. Weet wat je kunt verwachten. Maar wees niet verrast als, omdat je een westerling bent, je geld hier niet goed genoeg is.

Met dank aan: Very Thai: Everyday Popular Culture

Hits: 341

Besneeuwde wegen in België of in het buitenland

Je Thai rijbewijs omruilen voor een Europees exemplaar is doorgaans geen probleem. Op Europese wegen rijden in de winter daarentegen kan paniek veroorzaken wanneer je dit niet gewoon bent.  We geven dan enkele tips die zowel voor onze Thaise bestuurd(st)ers als de Belgische partner van nut kunnen zijn.

15 nuttige tips

 1. Kledij: ga niet achter het stuur zitten in uw winteroutfit: winterjas, muts, dikke laarzen of winterhandschoenen. Ze zullen u belemmeren om goed en veilig te manoeuvreren en u zult er zich niet goed bij voelen. Daarenboven loopt u het risico dat u het plots te warm krijgt wanneer het rijtuig opgewarmd is.
 2. Verlies niet uit het oog dat de veiligheidssystemen zoals ABS, ESP en andere antisblokkeersystemen die in de meeste wagens aanwezig zijn, in normale omstandigheden wel een grotere veiligheid bieden, maar dat ze daarom niet garant staan voor een veiligere besturing of stabiliteit van de wagen bij extreme omstandigheden, zoals bij sneeuw of ijzel.
 3. Zorg dat het voertuig sneeuwvrij is vooraleer u de weg opgaat, in het bijzonder de ruiten, de lichten en het dak. Sommigen vinden het leuk of spectaculair om te rijden met een besneeuwd autodak, maar de sneeuw kan bij het minste remmanoeuvre over de voorruit glijden en de ruitenwissers blokkeren. De gevolgen zijn dan niet te overzien…
 4. Schakel uw kruislichten aan: het is absoluut belangrijk te zien en gezien te worden. Vertrek pas wanneer de ruiten helemaal ontvroren en ontwasemd zijn.
 5. Bij het starten versnelt men best geleidelijk aan. Duw het gaspedaal in tot halve kracht, schakel in eerste versnelling (of indien nodig in tweede) en hef de voet op de koppelingspedaal heel traagjes op om het slippen te beletten. De wielen staan bij het opstarten best in dezelfde richting als de wagen.
 6. Rijden op besneeuwde wegen vraagt een zachte aanpak. De minst bruuske stuurbeweging tijdens het remmen of bij het terugschakelen, kan de wagen in onevenwicht brengen.
 7. Hou afstand! Vergeet niet dat een wagen op een wegdek met sneeuw of rijmplekken een veel grotere afstand nodig heeft om stil te staan (zelfs met winterbanden!).
  Snelheid Afgelegde afstand
  50 km/u 14 m/seconde
  70 km/u 19,4 m/seconde
  90 km/u 25 m/seconde
 8. Rem niet te bruusk en liefst op de motor (door terug te schakelen). Indien u plots moet remmen, kijkt u best niet naar het obstakel, maar eerder naar een verder gelegen veilig punt op de weg.
 9. Schakel bij het rijden sneller naar een hogere versnelling dan de versnelling die u zou kiezen op een droog wegdek. Schakel bijvoorbeeld sneller van de tweede naar de derde versnelling: uw voertuig zal dan minder snel slippen wanneer u versnelt.
 10. Haal nooit iemand in die trager rijdt dan uzelf indien dit de veiligheid in het gedrang kan brengen.
  Veel botsingen, slippartijen en ongevallen gebeuren wanneer een strooiwagen wordt ingehaald! Haal dergelijke voertuigen slechts in indien de omstandigheden het toelaten (idealiter op een wegdek zonder sneeuw of rijmplekken).
 11. Let op de bochten: vertraag op de rechte lijn vóór de bocht en behoud een constante (en aangepaste) snelheid wanneer u in de bocht bent.
 12. U bent niet alleen op de weg en u weet dus niet hoe andere weggebruikers zullen reageren. Het is dus absoluut noodzakelijk om de reacties en de plotse gedragingen van de anderen teanticiperen.
 13. Indien de wegomstandigheden te gevaarlijk worden, bijvoorbeeld bij een hevige sneeuwstorm die de zichtbaarheid zwaar beperkt, parkeert u zich best langs de kant en schakelt u uw vier richtingaanwijzers aan.
 14. Zorg ervoor om uw (opgeladen) gsm en het nummer van uw bijstandsverlener bij de hand te hebben. Blijf kalm, zelfs in moeilijke omstandigheden.
 15. Volg de tips op in verband met de voorbereiding van het voertuig op de winter: neem aangepast gereedschap mee (krabber, ruitenontdooier, enz) en een deken of warme kledij.

Met dank aan Europ Assitance

Besneeuwde wegen

 

Hits: 205