Rama X

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun

Kroonprins Maha Vajiralongkorn is de nieuwe koning van Thailand geworden nadat hij een uitnodiging van het parlement had aanvaard om zijn vader, koning Bhumibol Adulyadej, die in oktober 2016 stierf, op te volgen.

De nieuwe monarch, ontving de titel “His Majesty King Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun” of “Somdet Phra Boromma-orasathirat Chao Fa Maha Vajiralongkorn Sayammakutratchakuman”.

Vajiralongkorn, de enige zoon van koning Bhumibol, besteeg niet meteen de troon na zijn vaders dood zoals traditioneel is voorzien, in plaats daarvan vroeg hij meer tijd om te rouwen. Hij bestijgt de troon 50 dagen na de dood van zijn vader, die 70 jaar lang regeerde. Vajiralongkorn is sinds 1972 de Kroonprins. Met de formele kroning is gewacht tot een jaar na de dood van zijn vader.

“Ik ga akkoord om de wensen van de overleden koning te accepteren … ten behoeve van de hele Thaise bevolking,” zei hij. “Deze troonopvolging wijst op een verlangen naar stabiliteit en continuïteit in Thailand”.

Hits: 17

Thailand rouwt

Koning Rama IX, Bhumibol Adulyadej is op 13 oktober 2016 overleden, een mijlpaal in de Thaise geschiedenis. Bhumibol was koning van Siam en Thailand van 9 juni 1946 tot aan zijn overlijden en was bij leven de langst regerende monarch ter wereld. Op 26 oktober 2017 werd Rama IX, na een rouwperiode van een jaar, gecremeerd.

Hits: 14