Federale en Europese verkiezingen

  Voor Belgen in het Buitenland

 

Eerst is er de registratie van de kiezer en vermelding van de gemeente van aanhechting. Doorgaans is dit de Belgische gemeente waar u het laatst ingeschreven was en die het ‘model 8’ (uitschrijving) heeft opgemaakt. Er zijn nog 5 andere mogelijkheden.
U kan zich inschrijven tot 31 januari 2019, normaal zal de consulaire werkpost u hiervoor contacteren.

Aanvraag of registratieformulier

Indien geen bewijsstukken van aanhechting tot de gemeente, is er een verklaring op erewoord voorhanden.

Volmachtformulier voor wie koos om te stemmen “bij volmacht in België” of “bij volmacht in de consulaire beroepspost”.

Voor wie in BE gaat stemmen is dit uiteraard op de verkiezingsdag 26/05/2019 van 8 tot 13 uur.

De stemming op de Consulaire beroepspost is op woensdag 22/05/2019 van 13 tot 21 uur lokale tijd.

Wie per briefwisseling stemt zal ten vroegste op 14/05/2019 het stembiljet in een omslag met instructies en retouromslag ontvangen. Het stembiljet wordt u vanuit België opgestuurd, ten vroegste de 12 dag voor de verkiezingen. De retouromslag met stembrief moet u rechtstreeks naar het aangeduide adres terugsturen. De kiezers worden verzocht er bij de verzending rekening mee te houden dat het stembiljet ten laatste op zondag 26.05.2019 om 13 uur, Belgische tijd , bij hun bestemmeling in België moet aankomen.

Voor wie nog met vragen zit of alles is wil nalezen verwijzen we naar de FAQ of veel gestelde vragen. 

Wat als men niet gaat stemmen?

Ons land kent geen kiesplicht maar wel een opkomstplicht. Dat betekent dat de wetgever u niet kan verplichten om een stem uit te brengen (u kan blanco of ongeldig stemmen) maar u moet zich op de dag van de verkiezingen wel aanbieden bij het stemlokaal dat u is toegewezen. Wanneer u dat niet doet, riskeert u een boete van 55 euro (bij herhaling tot 137,5 euro). Zo goed als niemand werd vervolgd of moest een boete betalen omdat hij verzuimde aan zijn opkomstplicht.

Voor wie stemt via briefwisseling is de geldige “opkomst” afhankelijk van het tijdelijk bedelen van de post. Gezien de termijnen voorzien voor deze stemwijze erg kort zijn en u twijfelt of het haalbaar is, kan u de stemwijze wijzigen tot 31 januari 2019 door een nieuwe aanvraag in te dienen.

Hits: 115

Overstay

Overstay is technisch gezien illegaal, maar het is geen groot strafbaar feit in Thailand.  In sommige gevallen kan het veel ernstiger zijn. Je kan gevangenisstraf krijgen en gedeporteerd worden. Om het zover niet te laten komen, stelt de immigratiebeambte in Thailand diegenen die een visum overschrijding hebben, in de gelegenheid om de boete te betalen. Daarna kunt u teruggaan naar uw normale leven en in het land blijven zolang u over het juiste visum (verblijfsrecht) beschikt.

Het maakt niet uit hoe je je aanstaande excursies en avonturen in Thailand plant, onthoud altijd één ding: vermijd het overschrijden van het verblijfsrecht, aangegeven mits een gedateerde stempel in je paspoort. Een van de domste fouten die een buitenlander zou kunnen maken, is zijn visum overschrijden vanwege onwetendheid of gewoon een gebrek aan kennis van de Thaise visumregels en -voorschriften.

Als u na 20 maart 2016 Thailand verlaten hebt mits een overschrijding van je toegestane verblijfsrecht is het volgende op u van toepassing.

Regelgeving voor hij/zij die zich aangeven.

 

  • Een vreemdeling die meer dan 90 dagen na zijn / haar toegestane datum in (overschrijding) overstay is, wordt verbannen om het land opnieuw binnen te komen gedurende 1 jaar, te beginnen vanaf de vertrekdatum.
  • Een vreemdeling die meer dan 1 jaar na zijn / haar toegestane datum in overstay is, wordt verbannen om het land opnieuw binnen te komen gedurende 3 jaar, te beginnen vanaf de vertrekdatum.
  • Een vreemdeling die meer dan 3 jaar na zijn / haar toegestane datum in overstay is, wordt verbannen om opnieuw 5 jaar het land binnen te komen, te beginnen vanaf de vertrekdatum.
  • Een vreemdeling die langer dan 5 jaar na zijn / haar toegestane datum in overstay is, wordt verbannen om het land opnieuw binnen te gaan gedurende 10 jaar, te beginnen vanaf de vertrekdatum.
  • Overstay van 1 tot 90 dagen zal een geldboete worden van ฿ 500/dag met een maximum van ฿  20.000.
    Meer dan 40 dagen en maximum 90 dagen kan immigratie een bijkomende sanctie overwegen.
Regelgeving voor wie gearresteerd wort

 

  • Een vreemdeling die tussen 1 dag tot precies 1 jaar na zijn / haar toegestane datum nog in het koninkrijk is, wordt verbannen om het land opnieuw binnen te komen gedurende 5 jaar, te beginnen vanaf de vertrekdatum.
  • Een vreemdeling die langer dan 1 jaar na zijn / haar toegestane datum in ‘t land bleef, wordt verbannen om het land opnieuw binnen te komen gedurende 10 jaar, te beginnen vanaf de vertrekdatum.

Wie in overstay is van voor de nieuwe regelgeving (20 maart 2016) kan zich alsnog aangeven bij een immigratie check point aan een land , zee of lucht grens. U moet dan een boete betalen van ฿ 500/dag overschrijding, maar niet meer dan ฿ 20.000 voordat u het Koninkrijk Thailand mag verlaten. (Oude sancties)

Laat één dag overstay niet uitmonden in een ban van 5 jaar.  Vermijd op alle mogelijke manieren gepakt te worden door de immigratiepolitie. Als ze je om wat voor reden dan ook tegenhouden bij een willekeurige check-up, zelfs op weg naar het vliegveld, (zullen) kunnen ze je opsluiten, ongeacht de tijd die je hebt overschreden, zelfs als is het maar één dag !

 

 

Hits: 367

E-Sigaretten

Terwijl elektronische sigaretten of e-sigaretten over de hele wereld worden gebruikt als een manier om mensen te helpen stoppen met roken, moeten reizigers die naar Thailand komen zich ervan bewust zijn dat deze apparaten illegaal zijn in het koninkrijk.
Overtreden van deze wet in Thailand kan nare gevolgen hebben, zoals gearresteerd worden, een boete die meerdere keren de waarde van het illegale item (s) overschreden tot gevangenisstraf. Dit geldt zowel voor buitenlanders als voor Thais.

Er zijn recente incidenten geweest van buitenlandse reizigers die niet op de hoogte waren van het verbod, ze een boete ter plaatse kregen en/of gearresteerd werden.
Velen zullen zich afvragen waarom een ​​apparaat dat is ontworpen om mensen te helpen bij het stoppen van de rook gewoonte, wordt verboden. Een woordvoerder van de overheid zei dat het verbod om gezondheidsredenen werd ingevoerd en dat het oorspronkelijk werd gesuggereerd omdat elektronische sigaretten jongeren ertoe aanzetten om te roken.
Dat verbod bestaat sinds 2014.
Zo worden reizigers die naar Thailand komen geadviseerd geen elektronische sigaretten mee te nemen, noch items of apparatuur die verband houden met e-sigaretten; zoals de vloeistof die in het apparaat wordt gebruikt.
Evenzo moeten reisagenten of touroperators die Thailand als bestemming verkopen, ervoor zorgen dat hun klanten op de hoogte zijn van het verbod op elektronische sigaretten .

Hits: 214