Kunnen bitcoins concurreren met de euro?

U hebt de afgelopen jaren vast wel van bitcoins gehoord. Het elektronische betaalmiddel is een ware hype en een favoriet gespreksonderwerp onder economen. Het blijft echter de vraag of het futuristische alternatieve betaalmiddel een nuttige investering is. TopCompare.be neemt bitcoins onder de loep en kijkt of de gemiddelde Belg zich iets moet aantrekken van het fenomeen.

Hoe zijn bitcoins anders dan de gewone euro?
Bitcoins zijn een alternatief op andere valuta als de euro, dollar, yuan, etc. Het grote verschil is echter dat bitcoins volledig digitaal zijn en dus geen fysieke eigenschappen hebben, terwijl de euro ook verkrijgbaar is in de vorm van munten en biljetten. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 verkopers van goederen die bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Daarnaast is het systeem van de bitcoins geheel P2P (peer-to-peer). Dit houdt in dat betalingen met bitcoins zich afspelen tussen twee personen. Overheden of banken kunnen zich daarom niet met uw transacties bemoeien, wat uiteraard voordelen en nadelen met zich meebrengt. De ruil van bitcoins wordt anoniem geregistreerd in een openbaar register.

Er zijn verschillende manieren waarop bitcoins worden verkregen. Enerzijds worden de bitcoins als beloning uitgegeven aan gebruikers die meedoen aan competities waarbij bitcoins worden geregistreerd en verifieert. Het meedoen hieraan heet ‘mining’. Anderzijds is het uiteraard mogelijk de bitcoins te kopen met bekende valuta zoals de euro.

Waarom kiezen voor bitcoins
Bitcoins zijn bedoeld als gedecentraliseerde valuta. De macht ligt bij alle gebruikers in plaats van bij overheden en banken. Of u dit als voordeel ziet is erg afhankelijk van uw opvattingen. Bitcoins kunnen een ideaal betalingsmiddel zijn als u de euro en de Europese Centrale Bank niet vertrouwt. Daarnaast geniet u van meer privacy, want uw bitcoins zijn niet gebonden aan uw identiteit.

Wegens de decentralisatie is het ook mogelijk om razendsnel bitcoins naar de andere kant van de wereld te versturen. De kosten hiervoor zijn veel lager dan bij andere valuta, bijna gratis. Als u een bank gebruikt om grote bedragen te versturen naar de andere kant van de wereld, dan zal dit meestal langer duren en ook meer kosten met zich mee brengen.

De waarde van Bitcoins
Hoewel er soms negatief over de toekomst van bitcoins wordt gesproken, zijn er een heleboel positieve aspecten om onder de indruk van te zijn. Zo wordt het fenomeen van de bitcoin veelal als eendagsvlieg afgedaan, maar we spreken hier nu toch al enkele jaren over en het gebruik neemt alleen maar toe, dus die opvatting is niet erg accuraat gebleken.

Verder werd er gedacht dat de waarde van bitcoins kort zou stijgen en vervolgens keihard neerstorten. Het klopt dat de bitcoins meerdere malen flink in waarde zijn gedaald, maar op de lange termijn is dat niet het geval. De digitale munteenheid begon met nagenoeg geen enkele waarde. Na twee jaar tijd hadden de bitcoins in 2011 de waarde van ongeveer een halve euro, toentertijd de waarde van een dollar. In 2013 steeg de waarde boven 1.000 dollar. Daarna bleef de waarde enkele jaren onder de 1.000 dollar, maar inmiddels ligt de waarde alweer heel wat hoger. (+/- $ 6.600 op vandaag)

Waarom de euro blijven gebruiken
De voordelen van bitcoins kunt u ook zien als nadelen. De euro heeft vele reguleringen die alle gerelateerde processen een beetje vertragen en ook geld kosten. In ruil daarvoor is de euro vele malen stabieler dan bitcoins. U geniet verder meer veiligheid en betrouwbaarheid. Als u wordt bedrogen, heeft u betere middelen om uw geld terug te krijgen. Met bitcoins hebt u in het algemeen minder beveiliging, al wordt er constant gewerkt aan nieuwe en betere vormen om transacties omkeerbaar te maken.

Helaas is er ook het probleem van hackers. Er zijn gigantische bitcoin hacks uitgevoerd waarbij miljoenen euro’s zijn gestolen. Dit maakt de veiligheid van een volledig digitale en anonieme valuta twijfelachtig. Als u liever veilig aankopen doet, kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor een kredietkaart. Er bestaan meerdere varianten met aankoopbeveiliging en andere vormen van bescherming zodat u met zekerheid uw geld kunt besteden.

De snelle schommelingen van de waarde maken bitcoins vooral interessant voor bellegers en voorlopig minder interessant als betaalmiddel voor consumenten. Als u producten wilt kopen is het comfortabel te weten dat uw munt een stabiele koopkracht heeft. Bitcoins kunt u een beetje vergelijken met een gokkast. U maakt veel winst of veel verlies. Voor belangrijke zaken zoals uw onderkomen, levensmiddelen, studie of pensioen is het niet zo slim om af te hangen van het succes van Bitcoins.

Veelbelovend en onvoorspelbaar
Wegens de grote groei van bitcoins is het onverstandig om de digitale munteenheid te onderschatten. Er is ontzettend veel potentie en over een langere periode gezien hebben de bitcoins een succesvolle groei gekend. Ook worden ontelbare toepassingen bestudeerd van de onderliggende blockchain technologie. Maar momenteel kunnen bitcoins het niet opnemen tegen de euro als betaalmiddel en valuta voor gewone consumenten, maar het is niet ondenkbaar dat de bitcoin een formidabele concurrent kan worden in de nabije toekomst. Het kan echter nog ruim een decennia duren totdat we meer zekerheid hebben over de bruikbaarheid en stabiliteit van deze of andere digitale valuta.

Artikel verschenen in TopCompare, klik op foto’s voor meer informatie.

Hits: 297

Culturele shock

Wat is een cultuurshock?

Na verloop van tijd, worden verschillen tussen de oude en de nieuwe cultuur duidelijk en kunnen ze angst veroorzaken. Opwinding kan uiteindelijk plaatsmaken voor onaangename gevoelens van frustratie en woede als men ongunstige gebeurtenissen blijft ervaren die als vreemd en beledigend voor iemands culturele houding kunnen worden ervaren. Taalbarrières, duidelijke verschillen in openbare hygiëne, verkeersveiligheid, voedsel toegankelijkheid en kwaliteit kunnen het gevoel van ontkoppeling van de omgeving vergroten.  Gevoelens van stress en onbehagen die ontstaan als men in een andere cultuur moet functioneren. De onderliggende oorzaak is het gegeven dat eigen normen, waarden en gedragingen ineens minder vanzelfsprekend lijken te zijn dan men altijd had aangenomen.

“A culture shock is the personal disorientation a person may feel when experiencing an unfamiliar way of life due to immigration or a visit to a new country, a move between social environments, or simply travel to another type of life”.

Hoewel het verkassen naar een andere omgeving speciale druk uitoefent op communicatievaardigheden, zijn er praktische problemen om te overwinnen, zoals circadiane ritmestoornis die vaak leidt tot slapeloosheid en slaperigheid bij daglicht; aanpassing van darmflora aan verschillende bacterie niveaus en -concentraties in voedsel en water; problemen bij het zoeken naar behandeling voor ziekte, omdat geneesmiddelen verschillende namen kunnen hebben van land tot land en dezelfde actieve ingrediënten misschien moeilijk te herkennen zijn.

Toch is de belangrijkste verandering in de periode communicatie: mensen die zich aanpassen aan een nieuwe cultuur voelen zich vaak eenzaam en hebben heimwee omdat ze nog niet gewend zijn aan de nieuwe omgeving en mensen ontmoeten met wie ze niet elke dag vertrouwd zijn. De taalbarrière kan een belangrijk obstakel vormen bij het creëren van nieuwe relaties: speciale aandacht moet worden besteed aan de cultuurspecifieke lichaamstaal, taalkundige misstap, gesprekstoon, taalnuances en gebruiken.

Wat kun je doen tegen een culture shock?

Je kan eigenlijk allerlei dingen doen tegen een culture shock of van te voren dingen ondernemen om de kans op een cultuurshock te verkleinen. Als je meer van je bestemming af weet, ben je ook op meer dingen voorbereid en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Lees je daarom in van te voren en zoek voldoende informatie op over je bestemming. Je weet dan meer over lokale gebruiken, hoe je je het beste kan gedragen, wat lekker eten is en waar je leuke buurten vindt.

Maak gebruik van fora waar gelijkgezinden informatie delen en je terecht kan met je acute vragen.

Hits: 133

Private ziekenhuizen

Particuliere ziekenhuizen in Bangkok

Bangkok is uitgegroeid tot een van de topbestemmingen in de wereld voor medisch toerisme, dankzij betaalbare prijzen, Engels sprekend ziekenhuispersoneel en uitstekende services.

Expats die in Bangkok wonen, genieten van uitstekende medische zorg voor een prijs die een fractie is van wat dezelfde procedure thuis zou kosten. Anderen reizen specifiek naar Bangkok voor een behandeling om te profiteren van de voordelen die zijn genoemd.

Privé-ziekenhuizen in Thailand zijn van hogere kwaliteit en duurder volgens Thaise normen in vergelijking met de openbare ziekenhuizen, maar nog steeds betaalbaar in vergelijking met de VS en Europa. Natuurlijk, als het op uw gezondheid aankomt, zou de prijs nooit de eerste prioriteit moeten zijn.

Niemand besteedt echter graag onnodig geld. En waarom zou u meer spenderen als het in Bangkok voor dezelfde behandeling minder duur is?

De medische behandeling in Bangkok is over het algemeen ongeveer 30% goedkoper dan in Europa en 70% goedkoper dan de VS (zonder tussenkomst mutualiteit wel te verstaan). De behandeling is uitstekend, verzorgd door vriendelijke Engels sprekende artsen en verplegend personeel en moderne faciliteiten. Bovendien krijg je de kans om te herstellen in een prachtig, tropisch land dat bekend staat om zijn levendige cultuur en geweldig eten.

Of u nu naar een ziekenhuis in Bangkok moet voor een noodgeval of u reist naar Bangkok voor een controle of een speciale procedure, de ziekenhuizen hier bieden u kwaliteitszorg.

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het bezoeken van ziekenhuizen in Bangkok:

Het is het beste om een ziekenhuis te zoeken dat is gecertificeerd door Joint Commission International, omdat dit een verificatie is van de kwaliteitsnorm.
Zorg ervoor dat u uw paspoort meeneemt, want het ziekenhuis zal vragen om het te zien.
Als uw recept om gewone medicijnen vraagt, overweeg dan om de plaatselijke apotheek te controleren, want die is vaak goedkoper dan de ziekenhuisapotheek en biedt veel van dezelfde medicijnen.
U kunt recensies van het ziekenhuis en de artsen online lezen. Doe gewoon een Google-zoekopdracht en je krijgt een aantal TripAdvisor-resultaten die de ervaring beschrijven.
Als u tijdens het reizen ziek of gewond raakt, controleer dan zorgvuldig uw reisverzekeringsdocumenten om te weten te komen waarvoor u gedekt bent en wat uw eigen risico is.
Ontdek ook welke documenten je moet halen bij je dokter in Bangkok om in te dienen als onderdeel van een volledige reis- of ziekteverzekeringsclaim.
Afhankelijk van uw ziekteverzekering, zal uw verzekeringsmaatschappij, als u een expat bent die elders in Azië woont, overwegen uw behandeling en vlucht te dekken.

Laat je idee los dat ziekenhuizen oncomfortabele plaatsen zijn met fluorescerend licht en slechte geuren. De privéziekenhuizen in Bangkok hebben een stijlvolle inrichting en ze zijn net zo comfortabel als een hotel. Ze hebben vaak een keuze aan restaurants en erg gezellige wachtkamers, waardoor ze een betere ervaring zijn voor patiënten en geliefden die een bezoek brengen.
Als Engels uw moedertaal niet is, bieden veel ziekenhuizen in Bangkok die zich richten op internationale patiënten vertaaldiensten aan.

Wees niet bang om vragen te stellen in alle stadia van uw medische behandeling: voor, tijdens en na. Zorg ervoor dat u precies weet welke behandeling u krijgt, hoeveel het gaat kosten, wat het inhoudt, wat de follow-up zal zijn, welke medicijnen u nodig heeft en hoe lang uw hersteltijd zal zijn.

Een greep uit de hospitalen

Uit onderstaande selectie heeft ieder hospitaal één of meerdere specialiteiten van typische aandoeningen, ouderen zorg, pediatrie tot cosmetische ingrepen.

Bangkok Nursing Home Hospital

Bangkok Longevity Center

Nirunda Cellpoint Clinic

Yanhee General Hospital

Wattanosoth Cancer Hospital

Bangkok International Hospital

Samitivej Hospital

Vejthani Hospital

Bumrungrad International Hospital

Bangkok Heart Hospital

Samitivej Children’s Hospital

 

Hits: 194