Moederdag vieren in Thailand

ดอกม

Moederdagvieringen

In Thailand wordt 12 augustus gevierd als de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Sirikit en dompelt de natie zich onder in feesten. Omdat de koningin ook wordt beschouwd als moeder voor alle Thaise mensen, wordt deze dag ook gevierd als ‘moederdag’. Het is sinds 1976 dat de vieringen voor koningin en moeder elk jaar worden gehouden zonder op te houden. Thaise mensen herdenken deze dag unaniem vanwege de welwillendheid van de koningin jegens behoeftigen en armen in de natie. De koningin heeft de harten van de Thaise bevolking veroverd door haar toewijding aan welzijn van haar mensen.

‘Moeder’, ‘Maa’, ‘Mae’ (แม่), de woorden kunnen in verschillende talen verschillen, maar betekent overal hetzelfde: onvoorwaardelijke zorg, liefde, zorgzaamheid en opoffering. De plek die een moeder in het hart van het kind vasthoudt is overal ter wereld hetzelfde. Het eerste woord dat een kind leert spreken is moeder, of men nu gelukkig of verdrietig is, zij is de eerste die alles weet! Voor een kind blijft haar moeder altijd het middelpunt van de aandacht. Ze schijnt als een leidende ster, wiens pad het kind volgt. In elk land en in elke cultuur worden moeders gerespecteerd vanwege hun onzelfzuchtige toewijding ten opzichte van het kind. Mother’s day is de dag om haar onvoorwaardelijke liefde, steun en de inspanningen bij het opvoeden van haar kind te erkennen. Deze dag wordt over de hele wereld gevierd op verschillende data. In de meeste landen wordt deze dag gevierd op de tweede zondag van de maand mei. Er zijn echter landen zoals Thailand, waar moederdag wordt gevierd op twaalf augustus van elk jaar.

Eerbetoon aan de moeder van alle Thai

Op de dag, vroeg in de ochtend verzamelen regeringsfunctionarissen, koninklijk leger, studenten, leraren rond de hoge torenklok. Ze vormen een processie en lopen naar het paleis van de koning. Op weg naar het paleis speelt de muziekgroep populaire muziekstukken. Na aankomst in het paleis van de koning presenteert de stoet bloemen aan de vertegenwoordiger van  HM de koningin. Het wordt gevolgd door het nummer ” Mother of Kingdom “, waarin zowel koningin als koning worden geprezen. Tijdens de avondceremonie in de tuin van de koningin staken overheidsfunctionarissen kaarsen aan. Op deze manier betalen ze respect voor de koningin en betalen ze voor haar lange leven.

Alle moeders worden in de bloemetjes gezet

Niet alleen beperkt tot verjaardagsviering van de koningin, Thaise mensen nemen deze dag ook als een gelegenheid om hun lieve moeder te bedanken voor haar onvoorwaardelijke liefde. Moederdag ochtend in Thailand begint met het geven van aalmoezen aan de monniken. Volgens de Thaise traditie knielen kinderen voor hun moeder neer om hun liefde en dankbaarheid te tonen. Ze presenteren haar witte jasmijnbloemen of slingers, in ruil daarvoor geven  moeders hun zegen over de kinderen. Op deze dag zijn witte jasmijnbloemen een bekend gezicht in Thailand, omdat ze het symbool zijn van moederliefde. De witte kleur van de bloem symboliseert de puurheid van moeders ware liefde, die nooit zal veranderen. Liefdadigheidsactiviteiten, donaties aanbieden aan monniken zijn ook een belangrijk onderdeel van de dag om de liefde en dankbaarheid van het kind tegenover moeder uit te drukken.

Hits: 105

Jubileum Editie

 

Thai event

 

Thaise markt Bredene

Op 18 augustus 2018 zal dit evenement, wat toch het grootste van ‘t land mag genoemd worden, voor de tiende maal ingericht worden. Met zijn allen er naar toe zou ik zeggen, mis de Jubileumeditie niet.

Sfeerbeelden van de vorige editie met dank aan Khun Nooijer.

Tevens te volgen op facebook

Hits: 499