Het “F” woord

Hoe voel je je wanneer je wordt aangeduid als “Farang”?

Als je een blanke bent en naar een kleine stad gaat waar het geen toeristische bestemming in Thailand is, zal een lokale jongen die nog nooit een buitenlandse bezoeker heeft gezien waarschijnlijk uit opwinding “farang” schreeuwen.

Ergens las ik: Ik ben hier al 8 jaar en hoe meer ik de Thaise cultuur begrijp, hoe minder ik hou van hun duidelijk racistische beledigingen. Het stoorde me nooit, maar nu wel. Ik hou van mijn vrouw en ik hou van ons oerwoud huis, maar erger me aan het “Thainess”.

Het lijkt erop dat met betrekking tot het woord “farang” het veel negatieve opmerkingen teweegbrengt. Blanke westerlingen vinden het maar niets en worden graag aangesproken met hun naam, ze voelen het aan als een belediging.

Oorsprong van het “F” woord

Geleerden zouden het woord ‘farang’ afleiden van de Perzische term ‘farangi’, die op zijn beurt verwijst naar de Franken, de Germaanse stam die West-Europa in de Middeleeuwen regeerde en van wie Frankrijk de naam kreeg. Het leenwoord is misschien via de 17de-eeuwse Perzische en Indiase handelsroutes, naar Thailand en de Thaise taal gemigreerd.
Koning Chulalongkorn (Koning Rama V), de eerste Siamese monarch die Europa bezocht, reisde uitgebreid naar Europa en zag dat de westerse beschaving vaak naar westerlingen verwees als ฝรั่งมังค่า (Farang Mangka) toen ze het hadden over het hoge potentieel van mensen in het Westen.

Historisch gezien bestaat er geen twijfel over dat het woord * farang * bestond vóór en onafhankelijk van * farangset * (ฝรั่งเศส).

De eerste kruistocht bestond grotendeels uit Franken, dus de moslims hebben misschien gedacht dat alle Europese christenen Franken waren. * Faranji * (فرنجي) werd zo het Arabische woord voor een Europese christen (dat wil zeggen niet-moslims). Dit woord werd op zijn beurt geleend door de Perzen, zoals het Perzische woord * ferang * (فرنگ) of * ferangi * (فرنگی).

De zijderoute

Terwijl Perzische handelaren langs de kusten van Afrika en India circuleerden, werd het woord * ferang * geleend door die mensen waarmee de Perzen handelden. Het Urdu * firangī * (فرنگی) en het Hindi-woord * firaṅgī * (फ़िरंगी) betekenen beide westerling, evenals het Malayalam-woord * farangi * (പറങ്കി). In Cambodja worden westerlingen meestal * barang * (បារាំង) genoemd; in Vietnam, waar westerlingen gewoonlijk * tay * worden genoemd (wat West betekent), is het woord * pharang * of * phalang-xa * ook bekend, als het in onbruik raakt, en in Laos betekent het woord falang * westerling. Zelfs de Polynesische talen hebben een woord * palangi * in de betekenis van “Kaukasisch”. Deze gelijkenissen in alle culturen waarmee de Perzen handelden, kunnen geen toeval zijn.

Farangsei – Farangset

Het klopt dat de Fransen een officiële uitwisseling hadden met Thailand onder het bewind van Lodewijk de XIV, nadat Siam op 22 augustus 1662 een vicaris apostolisch werd gemaakt door paus Alexander VII (die ongeveer 26 jaar duurde tot de Siamese revolutie van 1688); echter, zij waren niet de eerste Europeanen. Duarte Fernandes, een Portugese diplomaat, was de eerste Europeaan die diplomatieke betrekkingen met Thailand aanknoopte. Hij leidde een diplomatieke missie naar Ayutthaya in 1511, na de Portugese verovering van Malakka. Vijf jaar na dat eerste contact, in 1516, sloten Ayutthaya en Portugal een verdrag dat de Portugezen toestemming gaf om in het koninkrijk te handelen.

Het eerste geval van contact tussen Frankrijk en Thailand vond plaats rond 1550 toen een Franse Franciscaner, Bonfrere, die het grote koninkrijk van de Peguans en de Siamees in het Oosten hoorde, op een Portugees schip ging van Goa naar Cosme (Pegu), waar gedurende drie jaar het Evangelie predikte, maar zonder resultaat.

De Perzen handelden echter al een eeuw met Siam voordat Duarte Fernandes arriveerde. In de eerste helft van de 15e eeuw (1400’s). Het “F”woord heeft niets met Frankrijk als dusdanig te maken.

Farang of ook…

Er zijn twee andere woorden voor “buitenlander” die ชาติ ต่าง ชาติ chaao-dtàang-châad zijn (letterlijk “verschillende natiepersoon”) en ชาว ต่าง ประเทศ chaao-dtàang-bprà-têed (“andere land persoon”), maar deze woorden worden alleen gebruikt in formeel schrift. Alien, vreemde.

Nog meer “F” woorden

Het wordt ook gebruikt om te verwijzen naar een vreemd voorwerp geadopteerd in de Thaise cultuur zoals:
อาหาร ฝรั่ง aa-hăan fà-ràng = westers eten
หนัง ฝรั่ง năng fà-rang = western films
มันฝรั่ง man fà-ràng = aardappel
หมากฝรั่ง màak fà-ràng = kauwgom

Guava-Farang

Guaves zijn een van de meest voorkomende fruitsoorten die je op straat tegenkomt. Ze zijn in overvloed verkrijgbaar en altijd populair voor een middagsnack. Thaise guaves hebben ongeveer de grootte van een appel, of iets groter. De naam geeft te kennen dat guaves niet inheems zijn in Thailand. Zoals zoveel groenten en fruit danken we hun introductie aan de Spanjaarden en Portugezen, die de vruchten van de nieuwe wereld in de tropen verspreidden.

Dus…

Het is kleingeestig om zich beledigd te voelen door iets dat de culturele norm is in een ander land dan het uwe. Mensen kunnen vrij kiezen wat ze voelen, maar het is oneerlijk om te zeggen dat het verkeerd is als het niet hun cultuur is en ze kunnen kiezen om elders te wonen. Anders is niet noodzakelijk gelijk aan fout, zie het als speciaal 🙂

Hits: 123

Kunnen bitcoins concurreren met de euro?

U hebt de afgelopen jaren vast wel van bitcoins gehoord. Het elektronische betaalmiddel is een ware hype en een favoriet gespreksonderwerp onder economen. Het blijft echter de vraag of het futuristische alternatieve betaalmiddel een nuttige investering is. TopCompare.be neemt bitcoins onder de loep en kijkt of de gemiddelde Belg zich iets moet aantrekken van het fenomeen.

Hoe zijn bitcoins anders dan de gewone euro?
Bitcoins zijn een alternatief op andere valuta als de euro, dollar, yuan, etc. Het grote verschil is echter dat bitcoins volledig digitaal zijn en dus geen fysieke eigenschappen hebben, terwijl de euro ook verkrijgbaar is in de vorm van munten en biljetten. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 verkopers van goederen die bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Daarnaast is het systeem van de bitcoins geheel P2P (peer-to-peer). Dit houdt in dat betalingen met bitcoins zich afspelen tussen twee personen. Overheden of banken kunnen zich daarom niet met uw transacties bemoeien, wat uiteraard voordelen en nadelen met zich meebrengt. De ruil van bitcoins wordt anoniem geregistreerd in een openbaar register.

Er zijn verschillende manieren waarop bitcoins worden verkregen. Enerzijds worden de bitcoins als beloning uitgegeven aan gebruikers die meedoen aan competities waarbij bitcoins worden geregistreerd en verifieert. Het meedoen hieraan heet ‘mining’. Anderzijds is het uiteraard mogelijk de bitcoins te kopen met bekende valuta zoals de euro.

Waarom kiezen voor bitcoins
Bitcoins zijn bedoeld als gedecentraliseerde valuta. De macht ligt bij alle gebruikers in plaats van bij overheden en banken. Of u dit als voordeel ziet is erg afhankelijk van uw opvattingen. Bitcoins kunnen een ideaal betalingsmiddel zijn als u de euro en de Europese Centrale Bank niet vertrouwt. Daarnaast geniet u van meer privacy, want uw bitcoins zijn niet gebonden aan uw identiteit.

Wegens de decentralisatie is het ook mogelijk om razendsnel bitcoins naar de andere kant van de wereld te versturen. De kosten hiervoor zijn veel lager dan bij andere valuta, bijna gratis. Als u een bank gebruikt om grote bedragen te versturen naar de andere kant van de wereld, dan zal dit meestal langer duren en ook meer kosten met zich mee brengen.

De waarde van Bitcoins
Hoewel er soms negatief over de toekomst van bitcoins wordt gesproken, zijn er een heleboel positieve aspecten om onder de indruk van te zijn. Zo wordt het fenomeen van de bitcoin veelal als eendagsvlieg afgedaan, maar we spreken hier nu toch al enkele jaren over en het gebruik neemt alleen maar toe, dus die opvatting is niet erg accuraat gebleken.

Verder werd er gedacht dat de waarde van bitcoins kort zou stijgen en vervolgens keihard neerstorten. Het klopt dat de bitcoins meerdere malen flink in waarde zijn gedaald, maar op de lange termijn is dat niet het geval. De digitale munteenheid begon met nagenoeg geen enkele waarde. Na twee jaar tijd hadden de bitcoins in 2011 de waarde van ongeveer een halve euro, toentertijd de waarde van een dollar. In 2013 steeg de waarde boven 1.000 dollar. Daarna bleef de waarde enkele jaren onder de 1.000 dollar, maar inmiddels ligt de waarde alweer heel wat hoger. (+/- $ 6.600 op vandaag)

Waarom de euro blijven gebruiken
De voordelen van bitcoins kunt u ook zien als nadelen. De euro heeft vele reguleringen die alle gerelateerde processen een beetje vertragen en ook geld kosten. In ruil daarvoor is de euro vele malen stabieler dan bitcoins. U geniet verder meer veiligheid en betrouwbaarheid. Als u wordt bedrogen, heeft u betere middelen om uw geld terug te krijgen. Met bitcoins hebt u in het algemeen minder beveiliging, al wordt er constant gewerkt aan nieuwe en betere vormen om transacties omkeerbaar te maken.

Helaas is er ook het probleem van hackers. Er zijn gigantische bitcoin hacks uitgevoerd waarbij miljoenen euro’s zijn gestolen. Dit maakt de veiligheid van een volledig digitale en anonieme valuta twijfelachtig. Als u liever veilig aankopen doet, kunt u waarschijnlijk beter kiezen voor een kredietkaart. Er bestaan meerdere varianten met aankoopbeveiliging en andere vormen van bescherming zodat u met zekerheid uw geld kunt besteden.

De snelle schommelingen van de waarde maken bitcoins vooral interessant voor bellegers en voorlopig minder interessant als betaalmiddel voor consumenten. Als u producten wilt kopen is het comfortabel te weten dat uw munt een stabiele koopkracht heeft. Bitcoins kunt u een beetje vergelijken met een gokkast. U maakt veel winst of veel verlies. Voor belangrijke zaken zoals uw onderkomen, levensmiddelen, studie of pensioen is het niet zo slim om af te hangen van het succes van Bitcoins.

Veelbelovend en onvoorspelbaar
Wegens de grote groei van bitcoins is het onverstandig om de digitale munteenheid te onderschatten. Er is ontzettend veel potentie en over een langere periode gezien hebben de bitcoins een succesvolle groei gekend. Ook worden ontelbare toepassingen bestudeerd van de onderliggende blockchain technologie. Maar momenteel kunnen bitcoins het niet opnemen tegen de euro als betaalmiddel en valuta voor gewone consumenten, maar het is niet ondenkbaar dat de bitcoin een formidabele concurrent kan worden in de nabije toekomst. Het kan echter nog ruim een decennia duren totdat we meer zekerheid hebben over de bruikbaarheid en stabiliteit van deze of andere digitale valuta.

Artikel verschenen in TopCompare, klik op foto’s voor meer informatie.

Hits: 297

Beste wensen

Nieuwjaarswensen

Het jaar 2018 zal maar eenmaal voorbij komen maak er een nog mooier jaar van.

Achter de wolken, schijnt de zon . Het leven begint op het moment waarop je je niets meer aantrekt van wat andere over je denken. Hou dit in gedachte!

Dit is niet het zoveelste Thailandblog maar beschouw het als een schakel tussen twee culturen. We kunnen niet ontkennen dat samenleven of leven tout court, in Thailand of België, een inspanning vraagt. Het vergt een aanpassing die tijd nodig heeft. Zeg nooit: dat kan ik niet.
Maar zeg: ik zal het proberen. Dan zul je versteld staan hoeveel een mens kan leren.

Thaibell vzw wil jullie hierbij helpen, zo mogelijk zullen we uit ons rijk archief informatie putten om jullie bij te staan. Thailand en/of Belgisch gerelateerde grote of kleine vraagstukken kan u stellen op ons forum of via een reactie op dit blog.

Het bestuur wenst jullie een veilige en aangename jaarwisseling.

Wie slim wil lijken, praat…
Wie slim wil worden, luistert…

Hits: 142